Totaal aantal pageviews

donderdag 13 februari 2014

TIEMPURSJOET

We doen het geweldig, het ene goud blinkt nog mooier dan het andere. Het kan niet op en wat er ook nog allemaal aankomt.
De tiempursjoet, daar gaan we ook goud pakken.
De tiempursjoet? Wat zou dat kunnen zijn vroeg ik mij af toen ik naar de oer-Hollandse sport, het schaatsen, zat te kijken. Ach natuurlijk, de zeer enthousiaste en dolgedraaide commentator sprak ineens Engels. Wat was er mis met het woord groepsachtervolging? Toen die schaatsvorm geïntroduceerd moest worden om meer spektakel bij het schaatsen te krijgen, werd er aanvankelijk nog over groepsachtervolging gesproken maar op een gegeven moment werd het teampersuit. Het werd internationaal, duidelijk toch?
Maar al die commentatoren spreken nog steeds niet over de vaifhunderdmieter, de tousendmieter dat kan nog steeds in het Nederlands.
Ik vind het raar, belachelijk zelfs, dat overal in Nederland steeds meer zeer goede en duidelijk Nederlandse  woorden worden vervangen door  Engelse.
Bij onze grootgrutter AH heb ik mij te pletter gezocht naar een potje pitloze kersen dat bij het huismerk te vinden zou moeten zijn. En ja hoor, met behulp van een vriendelijke medewerker werd er een potje CHERRY'S gevonden. Met zeer kleine lettertjes stond er ook nog KERSEN
Ik heb nog een berichtje naar AH verstuurd en gevraagd hoeveel Engelssprekende klanten zij in hun wijkwinkel telden. Het antwoord luidde dat ze internationaal bezig waren; jazeker meneer, internationaal zaken doen vraagt er om. En dan sta je natuurlijk machteloos met je Hollandse boerenverstand.
Het grappige is dat in onze Turkse buurtsuper allerlei heerlijkheden in potjes zitten waar gewoon in het Arabisch op staat wat er in zit. Zonder vertaling.
Ik mag mij, van mijn lieve vrouw, over dit alles niet meer opwinden.
Maar ik doe het toch!!!

dinsdag 11 februari 2014

STAATSGEHEIM

Er is de laatste tijd, en vooral vandaag, veel commotie over staatsgeheimen. Moet de minister weg omdat hij niet open was over de behandeling van staatsgeheimen (in dit geval geregistreerde telefoontjes van vermeende terroristen) of moet hij de behandeling daarvan openbaar maken. Veel politiek gekrakeel en gehakketak waarbij allerlei belangen een rol spelen.
Maar wat ik mij afvraag is: Wat is staatsgeheim en vooral wie weet er van?
Wie bepaalt wat geheim is en voor wie het geheim is? Ik moet aannemen dat  het hoofd van de AIVD bepaalt wat geheim is en nu vraag ik mij af of hij de minister, zijn baas, inlicht over alle zaken die hij geheim verklaart.
Wie weten er allemaal van die geheimen? De directeur zal toch niet in zijn eentje alle geheimen horen, opbergen en weer raadplegen. Er werken toch honderden ambtenaren bij die dienst?
Als die allemaal één geheimpje per jaar fabriceren dan heb je in zeer weinig tijd al gauw heel veel geheimen.
Voor wie moet dat geheim gehouden worden? Voor de vijand natuurlijk, domoor!!
Wie moeten er van weten? De staat natuurlijk!
Wie is de staat?

De staat, dat ben ik.

Wie zei dat ook al weer?

O, ja.
In deze tijd van scoringslijsten  en Olympische gedachten, scoort de staat der Nederlanden brons op het gebied van discriminatie.
Dat kan beter.

maandag 10 februari 2014

HET KAN NIET VAAK GENOEG GEZEGD WORDEN

Maar Henk Spaan kan het veel beter dan ik.
Klik en luister:
(ook nog even klikken als de link geopend is, wijst zich vanzelf)


Mooi toch?