Totaal aantal pageviews

donderdag 19 februari 2015

SCHOOLBESTUREN

Waar ging het fout?
Hoe is het mogelijk geworden dat een bestuur dat een schooltje bestuurt en dus voor goed onderwijs moet zorgen ook geconfronteerd wordt met horeca, grootwinkelbedrijven en andere niet-schoolse zaken. Denk aan Leiden of zoek er iets over op.
Vroeger toen alles veel beter was(!), zorgde het schoolbestuur voor onderwijs. Punt.
Begin zeventiger jaren was ik werkzaam op een Lagere School en gaf daar les. Het Hoofd der School maakte een jaarplanning en overlegde met het team over onderwijskundige zaken. Hij sprak samen met andere hoofden van scholen eens per 6 weken  in het Gezelschap van Hoofden van Scholen met de wethouder van onderwijs over bovenschoolse zaken en rechtstreeks met de afdeling Onderwijs over schoolse zaken. Schriften, boekjes en andere attributen werden besteld bij de Gemeentelijke Voorzieningsdienst. Ook reparaties aan het gebouw werden aan die dienst doorgegeven. De gemeentelijk onderwijsinspecteur hield een oogje in het zeil. Zo ging het tenminste ongeveer in het Openbaar Onderwijs in Utrecht
Het Hoofd der School had voor zijn niet lesgevende taak één dag vrijstelling van lessen. Alles liep min of meer soepel, voor moeilijke gevallen en ondersteuning werd gebruik gemaakt van het SAC (schooladviescentrum). Ons team rende niet om 4 uur de deur uit maar besteedde nog behoorlijk wat tijd aan leerlingen na schooltijd.
Zo was de stand van zaken toen ter tijd. Niet alleen op onze school maar ook op andere scholen was dit de gang van zaken.
Maar dit was niet goed genoeg, het moest anders. Er kwamen verbeteringen maar iets te laat kwamen we er achter dat verbeteringen een ander woord voor bezuinigingen was.
De LUMPSUM deed zijn intrede, een Engese uitdrukking voor "Hier is een zak geld en zoek het nu maar uit"
Het Hoofd der School moest nu alles regelen, van het vegen van de schoorstenen tot het betalen van de salarissen.
Het Hoofd der School kon dat dus niet en hij moest dus Directeur worden. Hij kon dat niet alleen dus er moest gefuseerd worden. Er moest dus ook een BovenDirecteur komen en die werd Manager genoemd. Het lesgeven schoot er natuurlijk bij al die mensen volledig bij in. Een zeer groot deel van de LUMPSUM werd besteed aan personeelskosten, kantoorkosten, interimmanagers en andere niet onderwijsgebonden activiteiten.
Is het onderwijs door al die verbeteringen ook daadwerkelijk verbeterd?
Lees de kranten en daar vind je het antwoord.
Het gedrag van de "top"managers in onderwijsorganisaties heeft er in vele gevallen voor gezorgd dat er gigantische gebouwen uit de grond gestampt werden waar geen leerlingen waren om de lokalen te vullen. Wat in veel gevallen wel goed gevuld werd, was het salariszakje van de betreffende managers.
Hoe is het te verantwoorden dat een schoolmanager veel en veel meer verdiend dan een minister?
Bij de samenvoeging van  4 Agrarische Opleidings Centra hield de opperbaas een gloedvol betoog over de geweldige kansen en mogelijkheden die nu mogelijk waren en waar we ons allemaal voor moesten inzetten.
Binnen vijf jaar was hij weg.


Het zal toeval zijn maar vandaag, 19-02-2015, was er dit bericht

Oud-schooldirecteur verduisterde fortuin

door Iris Cohen

AMSTELVEEN - 
Een oud-directeur van de Amstelveense scholengemeenschap Panta Rhei wordt ervan beschuldigd bijna twee ton aan schoolgeld te hebben verduisterd. De gepensioneerde Harry R. zou het geld, afkomstig van ouders, jarenlang naar zijn eigen bankrekening hebben doorgesluisd.
    R. deed dat toen hij na zijn directeurschap penningmeester werd van de ’steunstichting’ waar de ouderbijdragen binnenvloeiden. In die hoedanigheid zou hij gedurende twaalf jaar regelmatig bedragen van vaak duizenden euro’s naar zichzelf hebben overgemaakt. R. deed bij de overboekingen voorkomen of de bedragen bestemd waren voor onderhoudswerkzaamheden aan het schoolgebouw, maar in werkelijkheid verdween het geld in zijn eigen zak.

    ’Spijt’

    De oud-directeur, die in totaal bijna veertig jaar werkzaam was op de Amstelveense vmbo-school, bekende gisteren tegenover De Telegraaf „ongeveer een ton” aan schoolgeld te hebben weggesluisd. „De school beschuldigt mij van het verduisteren van een hoger bedrag, maar ik weet niet waar ze dat vandaan halen. Ik had het geld in het jaar 2004 nodig om schulden af te lossen. Het lukte me om het geld weg te zetten omdat het schoolbestuur de jaarrekening nooit controleerde. Nu heb ik erg veel spijt”, aldus R.
    De fraude kwam aan het licht toen het bestuur van de steunstichting die de ouderbijdragen beheerde, de stichting vorig jaar ophief. De school ontdekte daarbij dat de bankrekening van de stichting vrijwel leeg was. „We wisten dat er zo’n 180.000 euro op de rekening zou moeten staan, maar er restte nog maar 40 euro”, aldus huidig schooldirecteur Bert de Weerd.
    Panta Rhei deed in december aangifte tegen R. en wist beslag te leggen op zijn pensioen. Middels een kort geding probeert het bestuur nu het volledige verduisterde bedrag op hem te verhalen.



    Mooi voorbeeld van een op het spek gebonden kat.