Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 november 2016

LIEF TOCH?


VOOR GELUKZOEKERS

Overgenomen van "Welingelichte Kringen". Vinden ze vast goed.

De in de VS immens populaire geluksprofessor Raj Raghunathan legt in de Volkskrant uit hoe je gelukkig wordt. “Vrienden en familie zijn belangrijker dat succes in je werk.”
Praktische tips
Raghunathan, eigenlijk hoogleraar economie, ging uit pure interesse op zoek naar wat geluk betekent. “Het is een paraplubegrip waar liefde, dankbaarheid, vreugde, sereniteit en tevredenheid onder vallen. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gelukkig wil zijn. Voor de meesten van ons draait het leven om je goed voelen.”
Op basis van twintig jaar onderzoek heeft hij voor zijn studenten en cursisten een aantal praktische tips: “Stop met vergelijken met anderen, probeer ergens goed in te zijn naar eigen vermogen, richt je meer op vrienden en familie dan op werksuccessen of rijkdom en hunker niet langer naar liefde, maar geef het zelf.”
Zelfcompassie en flow
Dat begint allemaal met zelfcompassie, vindt de professor. “Wees mild voor jezelf. Je moet jezelf behandelen zoals je een dierbare vriend zou behandelen. Dat is de basis waarop alle handelen berust.” Een tweede belangrijk ingrediĆ«nt is ‘flow’. “Mensen zijn over het algemeen het gelukkigst als ze in een staat van diepe concentratie zijn, waarin gedachten niet afleiden. Dat kan met een hobby, maar als je deze staat in je dagelijkse werk kunt ervaren, heb je meer kans op een leven dat je als waardevol ervaart.”
Verbondenheid
Wat de gelukkigsten onder ons gemeen hebben volgens internationaal onderzoek? “Ze ervaren een diepe verbondenheid met een of meerdere andere personen (eenzaamheid en geluk gaan zelden hand in hand), ambachtelijkheid (ergens goed in zijn en daarin steeds een beetje beter worden) en een bepaalde mate van autonomie (net genoeg geld om niet afhankelijk te zijn van anderen en niet leven in een dictatuur of andere vorm van onvrijheid).”
Liefde, vrijheid en lekker werken dus.
Hoe eenvoudig kan het zijn?