Totaal aantal pageviews

woensdag 9 januari 2013

JIJ MAG DAT NIET, IK MAG DAT WEL

Waar ik nog steeds grote moeite mee heb is het feit dat sommige landen wel en alle andere geen kernwapens mogen hebben. Wie er precies mee begon weet ik niet exact maar Amerika en Rusland werkten er in de Tweede Wereldoorlog al aan. Snel gevolgd door Engeland, Frankrijk en China. Toen kwamen India en Pakistan er ook nog bij.
Hieronder een lijstje met het volledige overzicht met de aantallen.


  • Rusland - 4138 (aantal tests: 715, recentste in 1990)
  • Verenigde Staten - 5113 (aantal tests: 1032, recentste in 1992)
  • China - 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996)
  • Frankrijk - 300 (aantal tests: 210, recentste in 1996)
  • Verenigd Koninkrijk - 200 (aantal tests: 45, recentste in 1991)
  • India - 50-60 (aantal tests: 3, recentste in 1998)
  • Pakistan - 60 (aantal tests: 2, recentste in 1998)


We moeten ook nog de landen noemen die zeer waarschijnlijk atoomwapens hebben nl. Israel (100 tot 200)en Noord-Korea (2 tot 5)



Bij het non-proliferatie verdrag van 1968 besloten 170 landen geen atoomwapens te zullen maken of als ze die al hadden, niet te zullen verspreiden (heel kort samengevat).
India en Pakistan tekenden toen niet. Waarom zouden 1 miljard mensen geen wapens mogen hebben waarmee zie hun buren, de rest van de wereld of zichzelf  kunnen vernietigen. Toch? Waarom zou dat recht allen voorbehouden moeten zijn  aan die 5?
Als je aangevallen wordt moet je goed kunnen terugslaan en wie daar verder het slachtoffer van wordt, dat zien we dan wel.
Velen zeggen dat juist deze wapens de wereldvrede hebben bewerkstelligt.
Toch is er nog veel oorlog op deze wereld en daar wordt ook met wapens gewerkt. De industrie maakt ze niet voor niets tenslotte.
Een hot item zijn de 'drones'
Het gebruik hiervan lijkt voorlopig voorbehouden aan de VS. (Engeland?)
(In Nederland gebruiken we er ook twee om het verkeer te controleren maar die werken niet bij regen en meer dan windkracht 4, kosten ongeveer 35.000 euro. Eentje is ondertussen verouderd. Maakt niet uit, leuk mee gespeeld.)
Veel ernstiger en dreigender is het hoe de VS ze gebruiken, met akelige precisie worden 'terroristen' om zeep geholpen. Overal ter wereld zijn de VS in staat die dingen in te zetten, een akelige gedachte. Mijn huis kan bij verdenking van terroristische activiteiten, zomaar uit mijn straatje verwijderd worden. Geringe bijkomende schade, onze aardige buren leggen ook het loodje.
Gelukkig zijn de VS onze vrienden. Maar blijft dat altijd zo?
Ik vraag mij af hoe men in de VS zou reageren als Pakistan daar een drone liet rondvliegen die af en toe een vijand van hen opblaast, gezien de reacties tijdens de Cuba-crisis en 9-11, zou de wereld te klein zijn.
Het zijn zeer gevaarlijke wapens die veel te makkelijk worden gebruikt en een escalatie van dat gebruik sluit ik niet uit.
zie ook: leven onder drones
Welke partij zei dat ook al weer: ALLE WAPENS DE WERELD UIT, TE BEGINNEN IN NEDERLAND.

'


Geen opmerkingen: