Totaal aantal pageviews

dinsdag 12 maart 2013

VOOR WAT HET WAARD IS

Dit stond op de website van de NRC

BINNENLAND 
De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland biedt zijn excuses aan aan vrouwen die in hun jeugd door religieuzen zijn mishandeld of misbruikt. De kerk reageert hiermee op het vandaag gepubliceerde vervolgonderzoek rond het misbruikschandaal in de Kerk.
In de reactie schrijft de kerk “oprechte excuses” aan te bieden “waar meisjes leed ondervonden hebben en de dupe zijn geworden”:
“Niet alleen de daders treft blaam, maar ook degenen die moesten toezien op een goede gang van zaken in de huizen en instellingen waar meisjes werden opgevangen en opgevoed. Zij hebben hen, vanuit een cultuur waarvan het onderzoeksrapport de contouren schetst, niet altijd voldoende kunnen bieden wat zij nodig hadden, namelijk een liefdevolle omgeving waarin kinderen zich veilig en geborgen konden voelen.
De bisschoppen en de hogere oversten leven mee met de slachtoffers en bieden oprecht excuus aan. Zij zullen zich inzetten om slachtoffers recht te doen, leed te erkennen en wonden zo goed mogelijk helpen genezen.”

Wat is de waarde van een excuus uitgesproken door een organisatie waar een zeer  'hoge ome' nog niet zo lang geleden luid en duidelijk voor de TV verklaarde:"Wir haben es nicht gewusst"
Toen deze heeroom dit uitkraamde moest ik sterk denken aan een ander zeer verdacht regiem en de onbeschaamdheid om deze uitspraak te gebruiken was en is tekenend voor de organisatie die hij vertegenwoordigde.
De waarde van zo'n excuus is 0,0 als er geen diepgaand onderzoek komt naar de hele organisatie.
Ik zie sterke overeenkomsten met de wielrennerij. Dopinggebruik??? Nee nee en nog eens nee klonk het jarenlang uit de monden van velen aan wie  gevraagd werd of hij er mee te maken had gehad.
En nu? Na wat bekentenissen komt de stank naar boven, de een na de ander valt door de mand.
Of het met de RK-kerk ook zo zal gaan.
Ik denk het niet , dat groepje in oneindig veel beter georganiseerd en hun doofpotten zijn gigantisch.
Ik zal ook nooit begrijpen waarom er weer honderdduizenden zullen staan dansen op het St-Pieterplein als er wordt geroepen:" Habemus Papam"