Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 oktober 2012

GOED NIEUWS----SLECHT NIEUWS

GOED NIEUWS
Mensen van 60 en ouder geven het leven een duidelijk hoger rapportcijfer dan twintigers.
Ouderen zijn meer in staat in het heden te leven en raken minder snel overstuur dan jongeren, kunnen problemen sneller oplossen en relativeren beter.

"Zo, laat dat maar eens gezegd zijn," dacht ik toen ik dit vanmorgen in de Volkskrant las. Er staan nog veel meer positieve zaken in over ouderen en ook tips om je hersenen op peil te houden. Het is bijvoorbeeld goed om -hier een willekeurige greep- een vette vis te eten als makreel, zalm, haring, een boek te lezen, muziek te maken, spelletje op de computer te spelen, flink te bewegen, sociaal bezig te zijn, of te wel alles te doen wat je een prettig leven geeft.
Zorg er voor dat je positief in het leven blijft staan.
Het effect op onze mentale gezondheid van een positieve kijk op ouder worden is groter dan lichaamsbeweging, overgewicht en sporten!

SLECHT NIEUWS
Kun je geraakt worden door de dood van iemand die je nooit persoonlijk hebt ontmoet?
De dood van Bernlef kwam als een schok, temeer omdat ik zijn laatste boek nog ongelezen heb liggen.
Deze schrijver, beroemd door 'Hersenschimmen', schreef zijn verhalen op een manier die op mij diepe indruk maakt door de sfeer die hij weet op te roepen en de beschrijving van de volkomen onvoorstelbare wending die je leven kan nemen na een bepaalde gebeurtenis. Een autogeluk als in 'Sneeuw' en de dementie in 'Hersenschimmen'. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen.
In de Volkskrant deze morgen een mooi stuk van Aleid Truijens over Hersenschimmen:
Geen Alzheimerbijbel, maar een schitterende roman over de afhankelijkheid van de taal, over ontreddering en verdriet als een wereld in woorden afbrokkelt. Alleen verbeelding maakt zo'n ramp voelbaar.
Beter kun  je het niet zeggen.

Geen opmerkingen: