Totaal aantal pageviews

maandag 18 februari 2013

AFSPRAKEN

Dit stond vandaag op de website van de NRC. Meestal wordt in deze krant wat objectiever weergegeven wat er in de samenleving gebeurt.
Kijk zelf:

BINNENLAND 
Enkele vakbonden hebben overeenkomsten met bedrijven gesloten waarin vakbondsleden voorrang krijgen op hun collega’s. De leden krijgen een extra vrije dag voor studie of voor duizend euro scholing, schrijft hetAD vanochtend.

De omstreden afspraken zijn gemaakt tussen De Unie, de FNV en twee bedrijven. Bij PGI, een producent van schoonmaakmiddelen in Cuijk, krijgen leden een extra vrije dag om zich via de bond om te scholen. Bij pensioenbedrijf Timeos in Amsterdam krijgen leden scholing ter waarde van duizend euro.

Wat is er omstreden aan deze afspraak?
Het lijkt wel of het verboden, of op zijn minst immoreel is om iets voor je eigen leden te doen. Leden van een vakorganisatie betalen maandelijks een aardig bedrag om er voor te zorgen dat hun arbeidsomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn en dat hun belangen zo goed mogelijk worden behartigd. Zo'n dertig jaar geleden pleitte ik er zelf al voor om CAO's alleen voor leden af te sluiten maar dat was onkunde van mijn kant; een CAO kan alleen maar voor de hele beroepsgroep worden afgesloten.
Er werd en wordt onderhandeld voor leden en de rest profiteert mee van de bereikte resultaten. Vaak hoor je nog wel commentaar van die "rest" hoe "ze" ( de bonden) het eigelijk hadden moeten doen.
Wat is er mis mee als bonden afspraken maken om voor hun leden iets trachten af te spreken over scholing en een vrije dag extra?
Helemaal niets, dacht ik.

Geen opmerkingen: