Totaal aantal pageviews

maandag 15 april 2013

Wat gingen de Amerikanen ook alweer in Afghanistan brengen? O ja, de democratie.
Het beste systeem wat we hebben om een rechtvaardige samenleving te creëren.
Het  volgende stukje van de website van de NRC geeft wrang beeld van de gevolgen van die actie.



ELF JAAR EN DRIE MAANDEN ZONDER PROCES in

Guantánamo Bay

Al Hasan Moqbel zit al elf jaar en drie maanden vast, vertelt hij. Er zijn hem nooit misdaden ten laste gelegd, een rechtszaak is er nooit geweest. Volgens hem had hij al jaren geleden thuis kunnen zijn, omdat niemand denkt dat hij echt een bedreiging is. Waarom hij daar dan nog steeds zit, blijft onduidelijk. Al Hasan Moqbel denkt dat het simpelweg niemand iets uitmaakt.
Waarom hij überhaupt dan ooit daar terecht kwam? Volgens het leger was hij bewaker van Osama bin Laden. Maar volgens Al Hasan Moqbel is dat complete onzin. Oorspronkelijk komt hij uit Jemen. Hij dacht meer geld te kunnen verdienen in Afghanistan dan met zijn fabrieksbaantje. Daar aangekomen bleek dat niet zo te zijn. Hij had geen geld om naar huis te vliegen, en vluchtte toen de oorlog in Afghanistan begon naar Pakistan. Daar werd hij opgepakt en uiteindelijk met een enkeltje naar 'Gitmo' (Guantanamo Bay) gestuurd.
Waarom is hij nog niet terug? Volgens Al Hasan Moqbel simpelweg 'omdat Obama weigert gevangenen terug te sturen naar Jemen'. Wat daar achter zit? In 2009 werd besloten dat de repatriatie van Jemenitische gevangenen voorlopig zou worden gestopt. Dat volgde op een poging tot een zelfmoordaanslag in een vliegtuig dat van Amsterdam naar Chicago vloog. De man die de bom in zijn ondergoed had verstopt, zei in Jemen te zijn getraind door een oorspronkelijk uit de VS komende al-Qaeda-man. De Jemenitische overheid zou niet in staat zijn de gevangenen goed te doen reïntegreren in de maatschappij. Jemenieten zijn dan ook de grootste groep van nog overblijvende gevangenen in Guantánamo Bay.

'IK BEN EEN MENS, GEEN PASPOORT, EN IK VERDIEN HET ALS MENS BEHANDELD TE WORDEN'

Sinds 10 februari is hij in hongerstaking: I will not eat until they restore my dignity. Maar daarmee wordt nogal hardhandig omgegaan, beschrijft hij. Van het herstellen van zijn waardigheid is geen sprake.

Commentaar overbodig.