Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 november 2015

MARIANNEKE ZWAGERMAN

Al eerder heb ik een stukje gewijd aan Marianne Zwagerman, haar wereldbeeld beperkte zich volgens mij tot haar eigen omgeving en dat van haar vrienden. Wie daar niet in paste was een muts, een term die verduldig voorkwam in haar vocabulaire.
Ik hoor haar regelmatig op Radio 1 van de publieke omroep, een omroep waar zij zeer veel kritiek op heeft maar waar zij toch graag haar commentaartjes levert. De laatste weken had zij zelfs een paar opmerking waarvan ik dacht:"Dat valt niet tegen". Maar vanmorgen was het weer raak; maar tevens werd mij  duidelijk hoe het komt dat de gedachtenwereld van Marianne zo beperkt en bekrompen is.
Het onderwerp was het verdwijnen van Sesamstraat van NPO 1 naar Zapp. Velen betreuren deze verandering, sinds jaar en dag is Sesamstraat al op 1 te bekijken. Zoniet Marianneke die, gaf ze toe nog nooit Sesamstraat gezien had en alles wat ze wist, had van 'horen zeggen' van, je raadt het al, haar vrienden. Iemand die er voor was dat het bleef zoals het was, was een SP-er en Marianneke kreeg altijd al een rode waas voor de ogen als een SP-er ergens over sprak. Zij fulmineerde nog even door over Aard Staartjes, een bejaarde die waarschijnlijk tot zijn dood zou blijven meewerken aan het programma.  Ja en dat moet natuurlijk niet, bejaarden die tot hun dood doorwerken, bejaarden moeten gewoon opkrassen en ruimte maken voor Marianneke en haar vrienden.
Het feit dat Marianneke nog nooit Sesamstraat heeft gezien, verklaart volgens mij haar beperkte kijk op de wereld in het algemeen, de SP,  de bejaarden en de mutsen in het  bijzonder.
Ik kan wel een beetje meevoelen met Marianneke en ik wil haar ook wel een tipje geven.
Ga nooit, als je een supermarkt bezoekt, in een rij met bejaarden staan. Je verliest er zoveel van je kostbare tijd mee. Als dat losse kleingeld uittellen, de pincode opzoeken in een portemonnee, het eindeloze in- en uitladen, ellende. Zonde van je tijd.
Die tijd kun je veel en veel beter gebruiken om eens lekker te gaan wandelen.
Door Sesamstraat, bijvoorbeeld.

Jan,
71 jaar

Geen opmerkingen: