Totaal aantal pageviews

vrijdag 10 februari 2012

HARDDENKENDE NEDERLANDER

Kijk nou toch!
‘Onvrede binnen VVD om samenwerking met PVV’, maar kritiek deert Rutte niet

BINNENLAND 
De VVD schuift te veel op richting de PVV. Dat zegt oud-partijleider Ed Nijpels vandaag in een scherp interview in het AD. Volgens Nijpels bestaat er grote onvrede binnen de partij, maar wil niemand Rutte voor de voeten lopen.
Veel VVD’ers zouden zich storen aan de ‘symboolwetgeving’ van het kabinet, die indruist tegen de liberale waarden van de partij. Als voorbeeld noemt hij de invoering van de minimumstraffen, die het wantrouwen in rechters zou aanwakkeren. Ook de plannen tegen de dubbele nationaliteit passen volgens Nijpels niet in het gedachtegoed van de VVD.

Maar niemand zegt iets omdat ze niet nog een interne vete willen

De reden dat niemand in de partij z’n mond opendoet is volgens Nijpels een ‘traumatische herinnering’ aan interne vetes. Hij noemt de strijd tussen Rita Verdonk en Rutte om het lijsttrekkerschap, vlak na de matig verlopen verkiezingen van 2006. Volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, speelt ook mee dat de partij momenteel lekker in z’n vel zit:

Begint het nu toch door te dringen dat allerlei krankzinnige maatregelen mede onder de verantwoordelijkheid van de VVD worden genomen.

Geen opmerkingen: