Totaal aantal pageviews

maandag 10 september 2012

DE BODEMLOZE PUTTEN VAN DE VVD


Minister Neelie Kroes zette de Betuwelijn in de jaren tachtig op de agenda. In 1995 gaf een positief advies van een commissie onder voorzitterschap van Loek Hermans aan verantwoordelijk minister Annemarie Jorritsma de doorslag. In 1991 werden de kosten geschat op 1 miljard euro, uiteindelijk werden het er zo'n 5 miljard. Van de belofte dat het bedrijfsleven fors zou meebetalen is niets terechtgekomen.

VVD-wethouder Henk Jan Meijer was de drijvende kracht achter de Haagse tramtunnel. Die kwam na dramatische lekkages al snel bekend te staan als de zwemtunnel. Hij werd in 2004, vier jaar te laat, opgeleverd. De kosten bedroegen 235 miljoen euro, het dubbele van de oorspronkelijke begroting.

Een nieuwe parkeergarage in Rotterdam kwam al snel bekend te staan als de blunderput. Er waren grote vertragingen en de kosten stegen van 48 miljoen euro naar 103 miljoen. Een enquêtecommissie uitte forse kritiek op VVD·wethouder Jeannette Baljeu, die de affaire ternauwernood overleefde.

In de jaren negentig haalde de Grieks-Amerikaanse reder Christos Kritikos de gemeente Amsterdam over om te investeren in een hypermoderne containerterminal. Vier VVD-wethouders op rij (Edgar Peer, Harry Groen, Geert Dales, Mark van der Horst) staken 280 miljoen gulden in de terminal. De beloofde klanten bleven uit en een deel van de peperdure kranen is weer verkocht. De gemeente leed een strop van 28,8 miljoen euro en de terminal sluit op 1 januari. Kritikos zelf incasseerde 45 miljoen dollar bij zijn exit.

In oktober 2002 noemde VVD-wethouder Geert Dales de begroting voor de Noord/Zuidlijn in Amsterdam 'krap maar verantwoord'. De raad ging akkoord met een budget van 1,4 miljard euro, waarvan 300 miljoen voor de gemeente. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot 3,1 miljard, waarvan 900 miljoen voor Amsterdam.

Toen de luchtvaartlobby in 2002 een deal met de overheid sloot om deel te nemen aan de Joint Strike Fighter, waren alle verantwoordelijke bewindslieden van de VVD: Henk van Hoof en Frank de Grave op Defensie, Annemarie Jorritsma op Economische Zaken en Gerrit Zalm op Financiën. Fractievoorzitter Hans Dijkstal jubelde dat de Joint Strike Fighter 25.000 banen zou opleveren. Dat was onzin: het ging in een optimistisch scenario om 22.000 manjaren werk over dertig jaar, dus minder dan duizend banen. Omgerekend 1 miljoen euro subsidie per baan. Volgens de VVD in 2002 zouden we 85 straaljagers kopen voor 4,5 miljard. Inmiddels kosten die 85 stuks zeker 8 miljard. Het bedrijfsleven draagt bovendien (naar schatting) honderden miljoenen minder af aan de staat dan in 2002 verwacht.

In 1999 trad Joan leemhuis·Stout af als commissaris van de koningin in Zuid-Holland toen de provincie 47,5 miljoen gulden verloor bij het faillissement van Ceteco.

In 2009 moest Ton Hooijmaijers aftreden als gedeputeerde in Noord-Holland omdat de provincie een strop leed van 78 miljoen euro - overtollig kasgeld dat was ingelegd bij onder andere landsbanki. Ton Hooijmaijers was als gedeputeerde ook de drijvende kracht achter het Wieringerrandmeer: een plan om een deel van de ingepolderde Wieringermeer uit te graven en er 2100 luxewoningen bij te bouwen. De kredietcrisis gooide roet in het eten. De provincie stak 35 miljoen euro in de voorbereiding.

 In januari 2012 trad VVD-wethouder Rob Metz af wegens miljoenenverliezen van het Apeldoornse grondbedrijf. Een onderzoekscommissie schatte dat de schade kan oplopen tot 200 miljoen euro.

In mei 2012 trad VVO·wethouder Roy Pamboer af wegens kostenoverschrijdingen bij de bouw van het nieuwe kantoor van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In juni 2012 trad VVD-wethouder Pieter Heiliegers af als wethouder in Haarlem vanwege zijn rol in het zogenaamde Zijlpoort-drama: kostenoverschrijdingen bij de bouw van een nieuw raadskantoor.

Al deze punten zijn letterlijk overgenomen uit VRIJ NEDERLAND van 8 september.
Al eerder stonden er in de NRC en andere kranten artikelen over de uitgavedriften van regeringen waar de VVD in deelnam. 
Al hun gebral over socialisten die het geld met bakken het raam uitsmijten, kun je terzijde schuiven als klinkklare onzin.
Laat Diederick het karwei afmaken.







Geen opmerkingen: