Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 januari 2017

KOKKELMAN

Vandaag was het weer eens zover.
De beroemde, bekwame en scherpe journalist Sven Kokkelman kon het weer niet laten. Een inbeller in zijn programma 'Standpunt nl' op NPO radio 1 kreeg voor de zoveelste keer niet de gelegenheid zijn verhaal af te maken. Nu was deze man het meer dan zat, verbrak de verbinding en zei nog net daarvoor dat hij nu nooit meer zou inbellen naar dit programma. Zoals zoveel journalisten lijdt de heer Kokkelman aan het syndroon 'Ik weet alles beter en luister vooral naar mij' en dat heeft vergaande gevolgen.
Voor de heer Kokkelman dit programma ging presenteren, deden de reguliere radiopresentatoren het en dat ging veel vriendelijker. Als mensen te ver gingen met hun uitspraken werden ze meestal afgebroken met de woorden: "Nou, nou, dit soort taal gebruiken we niet, goedemorgen meneer."
Zover komt het niet meer want het is de heer Kokkelman die de regie strak in handen heeft en die de mensen regelmatig onderbreekt met scherpe vragen waardoor zij in hun verhaal de draad kwijtraken en niet goed meer uit hun woorden komen. En ja, dan duurt het te lang want er moeten nog meer mensen aan het woord komen.
De heer Kokkelman in meer dan gemiddeld bekwaam in zijn vak, hij is hoog opgeleid, goed van de tongriem gesneden, heeft zich prima voorbereid op het onderwerp, dus is het duidelijk wie de winnaar wordt van zo'n telefoongesprek waar een argeloze luisteraar, vlak voor de uitzending hoort waarover zijn mening gevraagd wordt en vaak gevoelsmatig reageert. Ja en dan weet je natuurlijk niet alle feiten en feitjes.
Als de uitzending zou heten 'Standpunt Kokkelman' dan zou ik zijn manier van werken kunnen billijken, maar de titel suggereert nu dat de mening van 'het volk' gevraagd wordt.
Maar het volk moet natuurlijk niet tegensputteren.
Tipje:
Luisteren, meneer Kokkelman, uit laten praten. U bent niet de advocaat van de duivel voor de inbellers. Anders hiermee stoppen en weer gewoon onderzoeksjounalistiek gaan doen en dan discussieren met gelijkwaardige tegenstanders.
Dat gaat meestal wel aardig.

Geen opmerkingen: