Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 november 2017

JE LEEST WEL EENS WAT


Dit berichtje kwam ik tegen op Twitter bij 'Welingelichte Kringen' en laat ik hier toch maar even zien hoewel het beschreven verschijnsel te erg voor woorden is.


Verschillende leden van Vindicat zijn bij een psycholoog beland, nadat ze binnen het corps werden gemanipuleerd om seksuele handelingen uit te voeren, fysiek werden mishandeld of gewoon vernederd. Daarover schrijft de Volkskrant.
De Groningse psycholoog Martin Appelo kent meerdere collega-psychologen die Vindicatleden behandelen. Hij zelf heeft er een tiental in zijn praktijk gehad. Een van hen was een Vindicat-lid dat een medestudent het ziekenhuis in had geslagen. “Het slachtoffer had een botbreuk, maar juist de ‘dader’ kreeg psychische problemen. Hij had spanningsklachten, dronk buitensporig veel en raakte steeds verder achterop met zijn studie.”
Het Vindicat-lid zei dat hij continu dingen deed die hij eigenlijk niet wilde, aldus Appelo. “In de therapie draaide het om vragen als: laat je je leven leiden door anderen, of maak je je eigen keuzes?” Hij kreeg ook een studente in zijn praktijk die was vastgebonden tijdens de ontgroening. “Ze werd ingesmeerd met urine, rotzooi, etensresten en braaksel. Ze had het zelf toegestaan. Toen ze eenmaal vastzat, wilde ze weg. Dat kon niet meer. Achteraf ontwikkelde ze slaapproblemen, kreeg ze last van herbelevingen.”
Zijn collega Gerwin Witvoet kreeg ook dergelijke klachten binnen. “De schaamte hierover is enorm. Een jongen zei: als mijn vader erachter komt dat ik het corps niet aankan, dan lig ik eruit. Wij hebben een brief geschreven naar de universiteit om de problemen aanhangig te maken, en een gesprek gevoerd. Er is niks uitgekomen. Meermaals wilden ook studenten zelf hun klacht uit angst niet doorzetten.”
Een tijdje Vindicat en je bent dus rijp voor de psychiater, wat een fijne gezelligheidsvereniging.

Dit gebeurt dus op clubjes van mensen die opgeleid worden om leidende posities in te nemen in de samenleving, het bedrijfsleven en misschien wel bij het onderwijs.
Ik heb nooit kunnen begrijpen wat de vormende waarde is  je te laten insmeren met kots en pis en ook niet om dit wat later zelf te doen. Of je te gedragen als een slavenbezitter en feuten te straffen omdat ze te bijdehand worden, zoals de student beweerde die zich voor de rechtbank moest verantwoorden.
Dat ik dit niet begrijp heeft natuurlijk alles te maken met mijn beperkte opleiding. Lagere school, MULO-B, Kweekschool, dat viel allemaal onder wet op het Lager Onderwijs toen ik er mee bezig was. Dat was in de tijd dat een Kweekschoolopleiding een pré was voor de Tweede Kamer, nu is het een uitzondering (Roemer, SP). Het overgrote deel van de kamerleden is universitair geschoold en een deel van hen heeft ongetwijfeld te maken gehad met praktijken zoals hierboven beschreven.
Dat vind ik geen geruststellend feit.

Geen opmerkingen: