Totaal aantal pageviews

donderdag 19 januari 2012

SELECTIEVE VERONTWAARDIGING

Vanmorgen was de door mij gewaardeerde columnist Henk Spaan op de radio met zijn bekende ochtendhumeur. Deze man brengt vaak goede zaken onder de aandacht. Zo ook vandaag.
Enige maanden geleden was er enorme ophef over een imman die homofilie een ziekte noemde. Land te klein, voor zo'n man was hier geen plaats. De geblondeerde twitteraar zal ongetwijfeld zijn boodschappen de wereld in gestuurd hebben.
Deze week vertelt een rabbijn precies hetzelfde maar de reacties zijn zeer lauw en gematigd en de grote twitterkampioen heeft verlamde vingertjes. Er waren wel wat pittige reacties maar die kwamen uit een verdachte hoek. De linkse, dus dat telt eigenlijk niet.
Of toch?

dinsdag 17 januari 2012

DE WET VAN DE ZONDEBOK ----- DEEL 2

De "dronken" Rotterdamse commissaris moet ontslagen worden.
Zo luidde de stelling van vandaag bij Stand.NL. Reden: Hij had 300 meter met teveel alcohol op gereden om zijn vrouw, die gevallen was en lang op de hulpdienst lag te wachten op Nieuwjaarsnacht zelf naar  huis brengen. Aangehouden door andere agenten en sinds vandaag aan de openbare schandpaal genageld. (gelekt bericht?)
En jawel, daar was 48% van de stemmer voor. Diverse argumenten kwamen langs, ook een agent moet zich aan de wet houden, voorbeeldfunctie, de man zou zich beroepen hebben op zijn functie, mij is ook zo iets overkomen, gelijke monniken, gelijke kappen.
Ik kreeg bij het aanhoren van de voorstemmers steeds meer het gevoel dat zij besloten op grond van pseudo-rechtvaardigheid. Het misdrijf was duidelijk, teveel alcohol, de reden: iemand helpen in benarde situatie is ook duidelijk. Een dilemma voor de dader die waarschijnlijk niet lang geaarzeld heeft en besloot zijn eigen vrouw te helpen en niet meteen aan de consequenties te denken.
De voorstemmers hanteerden duidelijk de wet van de zondebok. Hij, de enkeling, moet gestraft en wij, de grote groep, voelen ons goed daarbij.
De tegenstanders benaderden de zaak genuanceerder, strafrechtelijk onderzoek, ja. Disciplinaire maatregel, moet ook genomen worden. Ontslag is een veel te zware straf.
 Lex dura, de wet is hard, maar hij is er voor de mens.