Totaal aantal pageviews

woensdag 4 februari 2015

ZORG ZORGER ZORGST

Vanmorgen met patiënt A. (laten we haar Annette noemen) voor een periodieke controle naar de cardioloog geweest. Daar kwam het gesprek onder andere over het cholesterolverlagende middel dat A. slikt. Tot een paar jaar geleden slikte zij zonder problemen het middel Crestor maar om kennelijk financiële redenen werd er door de apotheker overgegaan op een ander middel.
Gevolg daarvan was dat A. 's nachts last kreeg van enorme krampen.
Gevolg daarvan was dat ze opnieuw huisartsbezoek aflegde en doorverwezen werd naar een neuroloog die zei met alle middelen te stoppen.
Gevolg was dat de krampen stopten.
Er werd overgegaan op een ander middel en de krampen bleven meestentijds weg. Dit hele traject heeft natuurlijk ook wel en paar centjes gekost. Wat zegt nu de cardioloog? Het middel wat u nu gebruikt is onvoldoende voor u en u dient Crestor te gaan gebruiken. Hij schrijft ter plekke een recept voor Crestor met de opmerking mn (medische noodzaak) en zet daar drie (3) uitroeptekens achter.

Vrolijk en blij gaat A. naar de apotheek en keert een kwartier later teleurgesteld, maar niet verslagen, terug. De apotheek had het niet op voorraad en moest het bestellen. Maar tevens werd weer het verhaaltje afgestoken dat zij dit niet vergoed kregen door de verzekering en dat als A. er op stond dit te blijven gebruiken zij dit dan zelf diende te betalen.
Patiënt A. moest door haar personal coach J. (laten we hem Jan noemen) sterk gekalmeerd worden en eenmaal weer terug op haar normale niveau, ging A. aan de slag.
Bellen met de verzekering en daar waren ze klip en klaar: bij medische noodzaak vergoed de verzekering!!!
Bellen met de huisarts om van een en ander verslag te doen en het in het dossier te laten vastleggen.
Bellen met de apotheek om hem te vertellen dat hij zich om de centjes geen zorgen hoefde te maken.
De man kon het toch niet laten op uit te leggen dat hun medicijn toch echt precies hetzelfde was.

Nu is patiënt A. een zeer mondige patiënt die zich niet met een kluitje in het riet laat sturen, maar hoeveel mensen zij zo?
Eén opmerking deze morgen van de cardioloog verontrustte mij echter zeer toen we het over deze problemen hadden:
De zorg is dood in Nederland.

Dat mag zo zijn, maar wij nog niet!

zondag 1 februari 2015

MICHAEL VAN P. EN DE KNVB

Michael van Praag heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij wordt daarin gesteund door de KNVB.
Ik heb zo mijn twijfels of dat wel een goede stap is. Om voorzitter te worden van de FIFA moet je in staat zijn de juiste beslissingen te nemen. Zowel de KNVB als Michael hebben dat jarenlang verzuimd te doen.
In 1988 werd Nederland Europees kampioen, de meer dan voortreffelijke Rinus Michels was toen trainer van dat elftal, de bondscoach dus. Wie na Rinus bondcoach is geworden weet ik niet, maar het was ieder geval de verkeerde want daarna is het Nederlands elftal geen Europees en ook geen Wereldkampioen meer geworden. Een duidelijker bewijs voor een verkeerde beslissingen is niet te geven.
Zij hadden Johan moeten benoemen, de man met de onfeilbare voetbalkennis.
Maar die wilde toch niet? Ik hoor het u denken. Ik bedoel ook niet de Verlosser uit Barcelona.
Ik bedoel Johan Derksen, de man die al jarenlang precies vertelde wat er niet goed ging in het Nederlandse voetbal. De man die elke week als vieze zwerver vermomd in een TV-programma samen met ene Gijp en ene Wilfried haarscherp en meedogenloos met de vinger in de etterende wonden van het Nederlandse voetbal peurde. Op elke trainer die aangesteld werd, is meedogenloos commentaar geleverd. Als laatse werd  Louis van Gaal de drek in getrapt en terecht want de man wist slecht een derde plaats op het WK te bewerkstelligen.
Kijk, die Johan hadden de KNVB en Michael moet aanstellen  dan had het Nederlandse Voetbal er nu stukken beter voorgestaan. Gelijktijdig hadden ze natuurlijk ook Gijp en Wil naast hem op de bank moeten zetten.
Bovendien kan dat stelletje heel grof en plat zwetsen, en dat trekt veel publiek.
En dat is dan ook het enige wat jarenlang allemaal helaas is gebeurd.
Nee, met Michael wordt het niks.
Jammer.