Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 november 2015

MARIANNEKE ZWAGERMAN

Al eerder heb ik een stukje gewijd aan Marianne Zwagerman, haar wereldbeeld beperkte zich volgens mij tot haar eigen omgeving en dat van haar vrienden. Wie daar niet in paste was een muts, een term die verduldig voorkwam in haar vocabulaire.
Ik hoor haar regelmatig op Radio 1 van de publieke omroep, een omroep waar zij zeer veel kritiek op heeft maar waar zij toch graag haar commentaartjes levert. De laatste weken had zij zelfs een paar opmerking waarvan ik dacht:"Dat valt niet tegen". Maar vanmorgen was het weer raak; maar tevens werd mij  duidelijk hoe het komt dat de gedachtenwereld van Marianne zo beperkt en bekrompen is.
Het onderwerp was het verdwijnen van Sesamstraat van NPO 1 naar Zapp. Velen betreuren deze verandering, sinds jaar en dag is Sesamstraat al op 1 te bekijken. Zoniet Marianneke die, gaf ze toe nog nooit Sesamstraat gezien had en alles wat ze wist, had van 'horen zeggen' van, je raadt het al, haar vrienden. Iemand die er voor was dat het bleef zoals het was, was een SP-er en Marianneke kreeg altijd al een rode waas voor de ogen als een SP-er ergens over sprak. Zij fulmineerde nog even door over Aard Staartjes, een bejaarde die waarschijnlijk tot zijn dood zou blijven meewerken aan het programma.  Ja en dat moet natuurlijk niet, bejaarden die tot hun dood doorwerken, bejaarden moeten gewoon opkrassen en ruimte maken voor Marianneke en haar vrienden.
Het feit dat Marianneke nog nooit Sesamstraat heeft gezien, verklaart volgens mij haar beperkte kijk op de wereld in het algemeen, de SP,  de bejaarden en de mutsen in het  bijzonder.
Ik kan wel een beetje meevoelen met Marianneke en ik wil haar ook wel een tipje geven.
Ga nooit, als je een supermarkt bezoekt, in een rij met bejaarden staan. Je verliest er zoveel van je kostbare tijd mee. Als dat losse kleingeld uittellen, de pincode opzoeken in een portemonnee, het eindeloze in- en uitladen, ellende. Zonde van je tijd.
Die tijd kun je veel en veel beter gebruiken om eens lekker te gaan wandelen.
Door Sesamstraat, bijvoorbeeld.

Jan,
71 jaar

donderdag 5 november 2015

RIJK------RIJKER--------------RIJKST

Tot mijn grote vreugde las ik in mijn kwaliteitskrant dat de rijken 10% rijker zijn geworden in het afgelopen jaar. Ook zag ik dat het gelukkig niet meer zo gemakkelijk is om in de TOP500 van de Quote te komen. Het minimum vermogen is gelukkig 41.000.000 Euro geworden, dus de gewone man die dacht er met een luizige 37.000.000 in te worden opgenomen, wat vorig jaar nog wel kon, wordt daar nu geweerd. Terecht.
Ook dit jaar was de leider van dit groepje geselecteerden wederom de heer Goldschmeding met een vermogen van 47.000.000.000. Proficiat.
Deze meneer is dus 47.000 keer zo rijk als een beginnend miljonair. Waar verdient deze meneer zijn centjes mee? Hij is de baas van Randstad, een uit zijn krachten gegroeid uitzendbureau.
Daar verhuren ze mensen aan bedrijven en pakken daar wat provisie op. Neem nu eens aan dat de gemiddelde uitzendkracht 50.000 per jaar verdient (veel te hoog ingeschat maar het rekent makkelijk) dan verdienen 20 uitzendkrachten 1 miljoen per jaar. Om 47 miljard te verdienen in een jaar heb je dus zo'n miljoen mensen nodig. Dat is een vijfde werkende bevolking van Nederland.
Deze meneer heeft dus een vermogen waarmee hij 1 miljoen mensen een jaar kan laten werken voor een behoorlijk salaris.
Als deze meneer zijn vermogen zou delen met alle Nederlanders dan zouden die ongeveer 3000 euro per persoon ontvangen. Als deze meneer...........
Niet doen Frits, je hebt je centjes met hard werken verdient, dat wil ik wel geloven en velen vinden het prachtig dat je dit bereikt hebt en zijn er trots op dat dit kan in ons mooie landje.
Jammer.