Totaal aantal pageviews

maandag 1 februari 2016

GRATIS GYMNASTIEKONDERWIJS

Wie zou dat niet willen? Elke politieke partij is voor goed onderwijs, ik heb tenminste nog nooit een politicus horen zeggen dat hij er tegen was. Maar ja, dat kost centjes en dat is eigenlijk zonde. Een ex-gymleraar , thans Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft de oplossing. Elke leerling in het basisonderwijs moet gymles krijgen van een bevoegde gymleraar, bij voorkeur eentje die afkomstig is van de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding). Het VVD kamerlid heeft daar zelf ook op gezeten dus die weet dat het dan goed komt. Tot zover een schitterend idee.
Wat kost dat, is de eerste vraag,
Niets.
?????????????????????
Het kan budgetair neutraal, de groepsleerkracht die daarvoor de lessen gaf levert zijn/haar uren in en daarvoor kan de de gymleraar betaald worden. Hoe eenvoudig kan het zijn, dat wij, eenvoudige geesten, daar niet eerder op gekomen zijn.
Dit zou overal in het basisonderwijs ingevoerd moeten worden en voor nog veel meer vakken. Geef ze Engels, beeldende vorming, koken, schrijfles, tekenen, muziek, rekenen, taal, geschiedenis , aardrijkskunde door aparte en goed opgeleide vakdocenten en laat die betaald worden door de groepsleerkracht die al die vakken dan niet meer hoeft te geven. Die kunnen dan mooi pleinwacht lopen in de pauzes, weggestuurde leerlingen opvangen, boze ouders te woord staan, naschoolse opvang verzorgen, het lokaal op orde houden, verdrietige kindjes troosten en nog tientalle andere klusjes die zich elke dag weer aandienen.

John LeCarré schrijf ergens in een van zijn boeken:" Zij die het kunnen, doen het, zij die het niet meer kunnen, geven les"
Op ons schooltje waar ik vroeger les gaf, zeiden we er nog iets bij:" Als dat niet lukt, word je gymleraar" en ik zou daar aan willen toevoegen:
"Mocht dat ook niet gaan, word dan lid van de Tweede Kamer voor de VVD"