Totaal aantal pageviews

donderdag 1 november 2012

DOOIE MUS OF PHOENIX

Dit verscheen rond 16.30 op de NRC-site:
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt door nieuwe rekenrente


Betekent dit nu dat ook mijn aabeepeetje gered is en de pensioenen niet gekort gaan worden, of maak ik mij met deze vraag verdacht en word ik nu ingedeeld bij de niet-meer-hardwerkende-nederlanders die de pensioenkassen leegslurpen?
Uit  krantenartikelen, radio- en TV-programma's begreep ik dat vooral de hardwerkende Nederlander, en die verdient kennelijk zo'n €50.000 tot €70.000, getroffen zal worden door de maatregelen van de nieuwe regering. Ik wil toch nog even onder de aandacht brengen dat de gepensioneerden de laatste acht jaar zo'n 10% aan koopkracht hebben ingeleverd. Je hoorde er weinig over want ach, die zaten toch maar achter de orchideeën van hun (welverdiende) rust te genieten.
De hardwerkende Nederlander, wie dat is weet ik nog steeds niet, is dus de klos. Kennelijk ben je alleen maar hardwerkend als je €49.000 of meer verdient, want wie daar onder blijft gaat niet delen in de malaise . Vreemd, ik zie vanachter mijn orchideeën regelmatig mensen voorbijkomen die mijns inziens hard werken maar zeer zeker niet aan dat bedrag komen. En er zijn nog tallozen die ik niet zie maar die dat toch ook niet halen. Niet hard-genoeg-werkende-Nederlanders???
Er was een tweedeling van werkenden en niet werkenden, nu is er onder de laatste groep kennelijk een splijtzwam die door rechts gekoesterd wordt.
Maar, genoeg gesomberd.
Het goede nieuws is dat, de keihard-werkende-Nederlander, die €1000.000,-- (een miljoen) verdient niet meer last van de nivellering heeft dan hij/zij die hard werkt voor slechts 70.000 eurootjes. Kennelijk kun je het die groep niet aandoen om verhoudingsgewijs evenveel in te leveren als de rest van Nederland.
Ach, ik haal hem nog maar eens aan, de grote econoom J.P. Drost sr (1906-1984), zei het al:
" Je krijgt gemakkelijker 1 dubbeltje van een miljoen mensen, dan een miljoen dubbeltjes van 1 mens".
Tsja, maar dat was in de guldentijd.

PHOENIX   , klik voor meer informatie. 

woensdag 31 oktober 2012

RIJK RIJKER RIJKST

Zomaar even een stukje van de website van de Quote.


De familie Brenninkmeijer bekleedt, na jaren van hegemonie op de eerste plaats van deQuote 500, per 1 november 2012 de pole position van de Familie 50. Vorig jaar hebben we geprobeerd om alle rijke families zo veel mogelijk te splitsen en de vermogens toe te schrijven aan individuele familieleden. Een individu met een miljard is nu eenmaal niet goed te vergelijken met een enorme familie met eenzelfde vermogen. Maar sommige families laten zich onmogelijk splitsen. Bovengenoemde C&A-familie bijvoorbeeld, die uit wel honderden telgen bestaat. We hebben besloten om dit soort families een status aparte te geven en in een eigen lijst presenteren, zodat er twee meer 'zuivere' lijsten ontstaan.
Het gezamenlijk vermogen van de vijftig rijkste families van Nederland is € 44.125.000.000. De 500 rijkste Nederlanders bezitten € 106.598.000.000. Dus vijftig families bezitten dus 41,4% van 500 rijkste Nederlanders. Dat zij dus een status aparte verdienen is dus volkomen logisch.

Tegelijkertijd moet ik denken aan het debat over de zorgkosten in de Tweede Kamer.
Bovengenoemde lieden hebben toch wel mazzel dat de premie bij €70.000,-- gemaximeerd is en dat het vermogen ook niet wordt gebruikt om de premie vast te stellen.
Bofkonten!

(maar er kunnen nog amendementen komen)

dinsdag 30 oktober 2012

GOED NIEUWS----SLECHT NIEUWS

GOED NIEUWS
Mensen van 60 en ouder geven het leven een duidelijk hoger rapportcijfer dan twintigers.
Ouderen zijn meer in staat in het heden te leven en raken minder snel overstuur dan jongeren, kunnen problemen sneller oplossen en relativeren beter.

"Zo, laat dat maar eens gezegd zijn," dacht ik toen ik dit vanmorgen in de Volkskrant las. Er staan nog veel meer positieve zaken in over ouderen en ook tips om je hersenen op peil te houden. Het is bijvoorbeeld goed om -hier een willekeurige greep- een vette vis te eten als makreel, zalm, haring, een boek te lezen, muziek te maken, spelletje op de computer te spelen, flink te bewegen, sociaal bezig te zijn, of te wel alles te doen wat je een prettig leven geeft.
Zorg er voor dat je positief in het leven blijft staan.
Het effect op onze mentale gezondheid van een positieve kijk op ouder worden is groter dan lichaamsbeweging, overgewicht en sporten!

SLECHT NIEUWS
Kun je geraakt worden door de dood van iemand die je nooit persoonlijk hebt ontmoet?
De dood van Bernlef kwam als een schok, temeer omdat ik zijn laatste boek nog ongelezen heb liggen.
Deze schrijver, beroemd door 'Hersenschimmen', schreef zijn verhalen op een manier die op mij diepe indruk maakt door de sfeer die hij weet op te roepen en de beschrijving van de volkomen onvoorstelbare wending die je leven kan nemen na een bepaalde gebeurtenis. Een autogeluk als in 'Sneeuw' en de dementie in 'Hersenschimmen'. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen.
In de Volkskrant deze morgen een mooi stuk van Aleid Truijens over Hersenschimmen:
Geen Alzheimerbijbel, maar een schitterende roman over de afhankelijkheid van de taal, over ontreddering en verdriet als een wereld in woorden afbrokkelt. Alleen verbeelding maakt zo'n ramp voelbaar.
Beter kun  je het niet zeggen.

maandag 29 oktober 2012

TERUG VAN WEGGEWEEST

Lange tijd niets van de nepblonde uit Venlo gehoord. Maar vandaag om 18.13 uur was hij weer te horen. Hem werd gevraagd wat hij van het regeerakkoord vond en jawel hoor:
HET ALLERERGSTE WAS HET KINDERPARDON
Er zou wederom een aanzuigende werking vanuit gaan, je hoefde je in dit land niet aan de wet te houden, enz. enz.
De Grieken zijn even uit beeld en hup, de asielzoeker is er weer. De Marokkaan zal niet lang op zich laten wachten, het straattuig loert al naar buit, kortom, de ellende is niet te overzien.
Een tsunami van vreemdelingen en ander niet blank gajes zal het land overspoelen.
Zo kennen we onze Pappenheimer weer.
Hoewel ik altijd beweerd heb dat je mensen moet wantrouwen die de toekomst voorspellen, wil ik toch een uitspraak doen over onze man uit het verre gewest. Ik denk dat het voorbij is met zijn geblaat en dat er voorzichtig een cordon sanitaire om hem zal ontstaan. Maar dat zal niet met zoveel woorden genoemd worden.
In al die jaren dat hij gefigureerd heeft in de Haagse politiek heeft hij 0,0 weten te bereiken.
Dat zullen zijn kiezers toch ook wel gaan zien?
Hij. die zei de achterkamertjes politiek te verafschuwen, verbleef 2 maanden in Haagse achterkamertjes en besloot als een echte democraat in zijn eentje een bijna-overeenkomst op te blazen.
Dat zullen zijn kiezers toch ook wel gaan zien?
De laatste maanden werd er al niet of nauwelijks op hem gereageerd in de Tweede Kamer. Dat vond en vind ik heel verstandig.
Maar, ik moet toegeven dat de wens de vader van de voorspelling is.

KIERSKEURIG

Een beetje middenstander zal niet gauw zeggen:"Kijk even bij mijn collega hier even verderop, die heeft prima spulletjes".
Maar omdat ik geen middenstander ben, kan ik de lezers van dit stukje van harte aanbevelen ook de blog van Jaap Kiers te volgen en om dat gemakkelijk te maken staat de link  hier rechts. Klik bij LINKS ( rechts dus) KIERSKEURIG en je bent er. Prima stukjes, ook de andere sites van Jaap, die er onder staan,  zijn zeer de moeite waard.
Misschien een beetje verwarrend al dat links en rechts, maar met de nieuwe regering zal het soms ook niet allemaal glashelder meer zijn wat nu links en wat nu recht is.
Links is waar je duim rechts zit.

zondag 28 oktober 2012

EINDELIJK WINTERTIJD

Als de zomertijd inging, riep ik altijd dat ik er ruim een halfjaar aan moest wennen.
Uiteraard werd ik daarom hartelijk uitgelachen. Ook maakte ik bekend dat ik mij lekker voelde bij meer dan acht uur slaap. Wederom hartelijk en meelijwekkend gelach. Gelukkig heb ik mij nooit iets aangetrokken van meningen van anderen die op niets gebaseerd leken te zijn en ja hoor gisteren werd ik wetenschappelijk in mijn gelijk gesteld door een Duitse hoogleraar, bekwaam en bevoegd op dit gebied. In een uitgebreid artikel in de NRC toonde hij aan dat het invoeren van de zomertijd nergens een aantoonbaar voordeel heeft opgeleverd en dat het onzin is dat de ouder wordende mens minder behoefte aan slaap zou hebben. De behoefte aan slaap wordt individueel bepaald en ligt tussen de vijf tot tien uur per dag en ook het feit of je ochtend- of avondmens bent is een individuele zaak. Het liefst zou ik het hele artikel hier afdrukken maar dit moet voldoende zijn.
Een paar citaten:


Till Roenneberg (1953) studeerde zoölogie, genetica en biochemie.
In 1983 promoveerde hij op het visuele systeem van zoogdieren.
Als postdoc bij Harvard University onderzocht hij het circadiane
systeem van eencellige algen. Sinds 1998 leidt
hij het centrum voor chronobiologie aan de medische
faculteit van de LMU in München.
Bert van der Horst (1956) studeerde biologie en promoveerde in
1993 als celbioloog aan de Erasmus Universiteit. Als postdoc ontwikkelde
hij muismodellen van genetische defecten die leiden tot
een verstoorde DNA-reparatie. Toen hij daarbij in 1999 bij toeval op
twee klokgenen stuitte, liet de chronobiologie hem niet meer los.
In 2007 werd hij hoogleraar chronobiologie en gezondheid.


B I O LO G I E Maar liefst 80 procent van de mensen loopt gedurende
de week een slaaptekort op. Dat komt door de terreur van de
wekker, zegt onderzoeker Till Roenneberg. “We moeten af van
het taboe op uitslapen.”


Slaapbehoefte
Aan de andere kant kan er met de nieuwe
kennis ook meer begrip komen voor mensen
die vroeg naar bed gaan, en daardoor ’s
avonds liever niet mee gaan uit eten of
naar de film. Die krijgen nu vaak het verwijtweinig
sociaal te zijn,maar het is hun
biologische behoefte. Hoeveel slaap iemand
nodig heeft, is eveneens een persoonlijke
eigenschap. Er zijn mensen die
met minder dan vijf uur slaap toe kunnen,

anderen hebben meer dan tien uur nodig
om goed uit te rusten.

Ik ga de komende winter weer op normale tijden na bed en ik verheug mij daar zeer op.
Welterusten.