Totaal aantal pageviews

vrijdag 2 december 2011

ONDERWIJS IN BEWEGING

Het land wordt voor de zoveelste keer overspoeld met allerlei fantastische ideeën van politici die hun naam in de krant willen. Eerst het U-zeggertje van de PVV (die een fraai staaltje fatsoen in de Tweede Kamer liet zien) en nu weer Jasper van Dijk. Van de SP deze keer. Om meer mannen voor de klas te krijgen moeten er vaders les gaan geven. Hoe bedenk je het. Onderwijs is een vak, daar moet je voor leren, naar school, oefenen.
Op deze manier weet ik heel veel oplossingen voor allerlei vraagstukken. Wat vindt Jasper van het volgende:
Bij de tandarts: Ach meneer, ik heb wat pijn in mijn hand maar dat is voor u geen probleem want mijn buurman, de banketbakker, kan ook handig met dit boortje omgaan.
In het vliegtuig: Dames en heren hier spreekt uw gezagvoerder, de landing wordt deze keer verzorgd door mevrouw Van der Zwaan. Zij is tuinarchitect; dit alles in het kader: meer vrouwen op de kist.
De creatieve lezer kan deze lijst onbeperkt uitbreiden, maar met dit soort ideeën word je dan binnen niet al te lange tijd opgeborgen in het gekkenhuis om  het land te beschermen.
Behalve als het ideeën zijn die met het onderwijs te maken hebben.

donderdag 1 december 2011

FATSOEN uit verdachte hoek

De PVV, jazeker het staat er echt, de PVV pleit voor meer respect tegenover de leraar en wil dat bereiken door gedwongen U te laten zeggen door de leerlingen. Om dit te kunnen begrijpen ben ik echt te laag opgeleid. Ik herinner mij vele weinig verheffende scènes van de voorman van dit clubje in de Tweede Kamer.
Ook herinner ik mij een leerkracht die een klas voor de eerste keer binnenkomt en zegt: "Ik ben meneer …. en ik maak uit hoe het hier toe gaat" en uiteraard wenste hij met u te worden aangesproken. Binnen twee weken was zijn carrière op onze school voorbij.
Onderwijs komt tot bloei door wederzijdse waardering en niet met afgedwongen regeltjes van één kant.
Het maakt niets uit hoe je je laat aanspreken, wie geen respect verdient, krijgt geen respect, hoe je hem ook aanspreekt en leerlingen voelen feilloos aan hoe jij over ze denkt en wat je wilt.

woensdag 30 november 2011

ZORG IN HOLLAND

Gaat dit het worden?
http://www.youtube.com/watch?v=N_ctFcyEZgA

KLASSENGROOTTE

Vanmorgen een artikel in Trouw over de klassengrootte. Wetenschappelijk is aangetoond dat een grote klas (30 leerlingen) geen nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van de leerling. Dit komt goed uit voor de huidige minister en alle managers in het onderwijs.
Maar nu even niet wetenschappelijk nadenken. Dan kun je toch evengoed tot een andere conclusie komen.
Een klein voorbeeldje, daar werken we graag mee in het onderwijs.
De meester is jarig. Hij koopt een taart en verdeelt deze onder zijn leerlingen. Waar krijgen de leerlingen een groter stuk, in een klas van 30 of van 20 leerlingen? Je hoeft niet echt doorgeleerd te hebben om het antwoord te weten.
Vervang de taart door de aandacht die de meester aan elke leerling kan besteden en je krijgt hetzelfde antwoord.
Is dit nou zo moeilijk te begrijpen?
Nog nooit is er een minister van onderwijs geweest die echt heeft laten uitzoeken wat de ideale grootte is voor een klas en zich daar vervolgens aan committeerde.
Elke onderwijsgevende kan je vertellen dat twintig leerlingen een mooi aantal is om te begeleiden maar ja, aan onderwijsgevenden wordt niets gevraagd.
Alleen hun salaris is nu al een paar jaar bevroren, daarom kon die onderwijzer ook maar één taart uitdelen.
Toch nog maar eens herhalen (dat is tenslotte de kracht van het onderwijs):
BETER ONDERWIJS? KLEINERE KLASSEN, GOEDE LEERKRACHTEN!

maandag 28 november 2011

RIVIER IN DE HERFST

DIT BEELD IS VAN 20 JAAR GELEDEN, DE LEK BIJ LOPIK
NU STAAN DE UITERWAARDEN DROOG EN HET WATER STAAT ZEER LAAG

zondag 27 november 2011

AFGLIJDEN

Nou heet Mauro weer Jossef en woont hij in Alkmaar. De jongen is zo Noord-Hollands als de kaasmarkt daar. Hij moet alleen maar weg omdat hij zwart is. Althans zo subtiel zou de heilige Cruijff het gezegd hebben. Het mannetje woont acht jaar in Nederland. Hoe oud hij is? Negen. De wet zegt dat hij op moet rotten. En zolang de PVV in ons land de scepter zwaait is de wet de wet. Geen enkele uitzondering bevestigt de regels. Geen één hand durft over het hart te strijken. Wat is er gebeurd dat we dit land geworden zijn? 


Zo begint de column van Youp van 't Hek van afgelopen zaterdag. Hoe lang duurt het nog voordat ook de rest van Nederland in de gaten heeft wat er aan de hand is, dat we wakker worden. Ligt hier niet een mooie taak voor de krant van wakker Nederland? Of kijken ze daar collectief weg en hebben ze de wekker afgezet?
Hieronder het slot van de column.


 Van mij mag de Alkmaarsche Courant niet partijdig zijn, maar moet de krant dat. Wij moeten dit allemaal. Wij moeten dit niet willen. Niet willen dat de ontwikkelingshulp bijna afgeschaft wordt, niet willen dat er een minister op zijn Joodse afkomst wordt aangesproken en niet willen dat er een kansloos kind het land uitgeschopt wordt. En als we dat wel willen dan moeten we voorlopig geen kerstbomen neerzetten. Dus geen kerstbomen uit angst voor de moslims, maar omdat we een heel naar rechts en benauwd landje geworden zijn.
Kijk voor de hele column
http://www.youp.nl/index.php?p=17315&item_id=959515&pagnumber=0