Totaal aantal pageviews

maandag 19 januari 2015

VRIJHEID

In de beste krant van Nederland (niet de Trouw dus maar de NRC) stond in de bijlage Opinie en Debat een mooi artikeltje over vrijheid. In veel kranten en tijdschriften is dit natuurlijk een onderwerp wat deze dagen meerdere malen voorbij komt.
Zihni Özdil, een maatschappij historicus, schrijft daarin helder en duidelijk dat 'we' alleen voor het vrije woord zijn dat ons bevalt. En dan gebruikt hij een mooie zin:
In werkelijkheid ben je pas voor vrijheid als je vóór de vrijheid van de Ander bent en vóór de vrije uiting van meningen die je abject vindt.
En dan gaat hij verder:
Deze elementaire vanzelfsprekendheid  wil maar niet doordringen in Nederland. In plaats daarvan heerst de calvinistische reflex dat wanneer je mensen met zogenaamde abjecte ideeën juridisch vervolgt, deze ideeën vanzelf uit de maatschappij zullen verdwijnen.
De geschiedenis bewijst dat je racisme, antisemitisme  of islamofobie niet kunt bestrijden via de gedachtenpolitie van de staat. Het tegendeel is waar: een ware democratie is er een waarin een botsing der ideeën plaatsvindt, zonder tussenkomst van een rechter.

Het zal nog wel even duren voor we zover zijn.
Ik vond het opvallend dat ik deze meningen vernam van iemand met een duidelijk allochtone achtergrond.
En dat is natuurlijk ook weer raar.