Totaal aantal pageviews

maandag 27 juli 2015

BANK EN TELEFOON

Wat hebben die nu met elkaar te maken? Als je op vakantie bent, kun je beide goed gebruiken.
Voordat wij vertrokken hadden we een discussie over geld, wel of niet hier kronen voor Scandinavie kopen. We besloten een deel hier te kopen en de rest daar uit de muur te halen. Naar de ING-BANK om geld te bestellen want we hadden al begrepen dat zomaar ophalen niet meer mogelijk was. Binnen werd ons duidelijk gemaakt dat je voor geld zeker niet bij een BANK moest zijn, daar deden ze niet aan. Het kwam op ons over alsof je daar kwam om heroine te kopen of zoiets. Geld dat hadden ze niet, dat bestond alleen nog maar uit cijfertjes op jouw of hun rekening. Het begrip 'slijk der aarde' was kennelijk ook hier doorgedrongen. Alleeen het grenswisselkantoor kon je er nog aan helpen.
Het advies was om het uit de muur te halen, dat was bovendien goedkoper. Zo ver, zo goed zeggen de Engelsen.
Halverwege de vakantie kregen wij via de smartphone een e-mail van de ING waarin ons werd medegedeeld dat elke opname van vreemd geld in het buitenland  per 1 juli 2,25 Euro zou gaan kosten. Kijk, dat is geld waar ze bij de bank NIET vies van zijn, gewoon afschrijven van jou en bijschrijven bij hun, dat zou ik ook wel willen kunnen. Dank zij de telefoon kwamen we daar achter.
Voor die telefoon hebben we een abonnement bij Vodafone, een aantal minuten en wat MB's. Zo'n beetje afgestemd op ons gebruik. Ben je een maand niet in Nederland dan wordt jouw abonnement gewoon van je rekening afschreven ondanks het feit dat er niks is afgenomen. Contract meneer. Dat is ook een vorm van af- en bijschrijven die ik zou willen beheersen.
Als klant van Vodafone zou je toch mogen verwachten dat je abonnementsgeld eerst wordt opgemaakt als je in het buitenland ook gebruik maakt van Vodafone. Nee hoor, de MB-tjes en de tikken tellen veel harder en vrolijk mee in het af- en bijschrijfproces.
Een Zweed kan een gesprek over 2000km voeren voor normale kosten, een Nederlander, een Belg en een Luxemburger zitten na hooguit 200 km al in een duur tarief.
Europa EEN, ik ben er voor, maar het is kennelijk te moeilijk om hetzelfde telefoontarief voor heel Europa te regelen.
Het kan wel, maar dan wordt het wel een hoog tarief.
GELD STINKT NIET.
En helemaal niet als het wordt overgeschreven, je ruikt er niks van.