Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 april 2013

OPMERKELIJK

Nog geen minuut nadat er een berichtje van mij op dit blog staat, wordt het gelezen in de VS. Dat gebeurt regelmatig, ook nu weer.
Toeval? Of ben ik te achterdochtig?

DEMOCRATIE

Weer een opmerkelijk verhaal op de website van de NRC

BINNENLAND 
De beperkingen die Erwin L., de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, zijn opgelegd nadat zijn voorarrest vorige week vrijdag met veertien dagen werd verlengd, zijn opgeheven. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover nrc.nl. L. wordt nu verdacht van stalking.

L. moest zich begin dit jaar bij de politie melden na een aangifte van stalking tegen hem. Daarop vluchtte hij naar Duitsland, waar hij op 13 februari werd aangehouden. Vorige week woensdag werd hij uitgeleverd aan de Nederlandse politie. Vrijdag werd hij voorgeleid en besloot de rechtbank in Zutphen dat het OM hem nog veertien dagen mocht vasthouden. Als gevolg daarvan zit L. dinsdag tijdens de troonswisseling vast.

ADVOCAAT NOEMT BEPERKINGEN HET 'ZWAARSTE REGIME'

L. kreeg vrijdag van de officier van justitie beperkingen opgelegd: hij mocht met niets of niemand contact hebben vanuit zijn cel en ook geen televisie kijken, kranten lezen of post ontvangen. Zijn advocaat Michiel Pestman spreekt van een “isolement” en zegt dat hij het nog nooit heeft meegemaakt dat een verdachte bij dit soort zaken het “zwaarste regime” krijgt opgelegd.

Pestman denkt dat justitie angstig was dat L. vanuit zijn cel wilde proberen de troonswisseling van aanstaande dinsdag te verstoren. “Ik kan me niet indenken welk ander belang dan 30 april deze beperkingen kon rechtvaardigen”. Een woordvoerder van het OM bestrijdt dat er een verband is met Koninginnedag. “Die link is er niet. Ook is het niet zo dat deze beperkingen in dit soort zaken niet aan de orde kunnen zijn.”
Volgens Pestman zijn de beperkingen woensdag plotseling opgeheven nadat er ophef over ontstond in sommige media. Hij noemt de opheffing “net zo raadselachtig als de oplegging”. Het OM stelt dat de beperkingen werden opgelegd in het “onderzoeksbelang”.

DONDERDAG DUIDELIJK OF L. LANGER WORDT VASTGEHOUDEN

De beperkingen konden volgens justitie woensdag worden opgeheven omdat het onderzoek “dat op dit moment toelaat”. Pestman: “Het OM mag mij uitleggen wat er in de tussentijd in het onderzoek is gebeurd.” Justitie kan daarover in verband met de voortgang van het onderzoek geen details geven.
Volgende week donderdag verschijnt L. weer voor de raadkamer en wordt bepaald of zijn voorarrest opnieuw kan worden verlengd.
Toen ik in 1968 in dienst zat, kreeg ik bezoek van wat toen nog de BVD heette, omdat mijn verloofde op vakantie naar Roemeniƫ ging en ik had verlof gevraagd om haar uit te zwaaien. Je kunt kennelijk als staat niet voorzichtig genoeg zijn. Alles over mijn (onschuldige) verloofde en mij (ook onschuldig) bleek bekend. Familie, beroep, ouders, adressen.
Toen ik er later met een sergeant-majoor over in gesprek raakte, sprak hij de legendarisch woorden:
"Ja jongen, berg je maar als de democratie in werking treedt."
Er is niet veel veranderd sinds die tijd.