Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 januari 2017

KOKKELMAN

Vandaag was het weer eens zover.
De beroemde, bekwame en scherpe journalist Sven Kokkelman kon het weer niet laten. Een inbeller in zijn programma 'Standpunt nl' op NPO radio 1 kreeg voor de zoveelste keer niet de gelegenheid zijn verhaal af te maken. Nu was deze man het meer dan zat, verbrak de verbinding en zei nog net daarvoor dat hij nu nooit meer zou inbellen naar dit programma. Zoals zoveel journalisten lijdt de heer Kokkelman aan het syndroon 'Ik weet alles beter en luister vooral naar mij' en dat heeft vergaande gevolgen.
Voor de heer Kokkelman dit programma ging presenteren, deden de reguliere radiopresentatoren het en dat ging veel vriendelijker. Als mensen te ver gingen met hun uitspraken werden ze meestal afgebroken met de woorden: "Nou, nou, dit soort taal gebruiken we niet, goedemorgen meneer."
Zover komt het niet meer want het is de heer Kokkelman die de regie strak in handen heeft en die de mensen regelmatig onderbreekt met scherpe vragen waardoor zij in hun verhaal de draad kwijtraken en niet goed meer uit hun woorden komen. En ja, dan duurt het te lang want er moeten nog meer mensen aan het woord komen.
De heer Kokkelman in meer dan gemiddeld bekwaam in zijn vak, hij is hoog opgeleid, goed van de tongriem gesneden, heeft zich prima voorbereid op het onderwerp, dus is het duidelijk wie de winnaar wordt van zo'n telefoongesprek waar een argeloze luisteraar, vlak voor de uitzending hoort waarover zijn mening gevraagd wordt en vaak gevoelsmatig reageert. Ja en dan weet je natuurlijk niet alle feiten en feitjes.
Als de uitzending zou heten 'Standpunt Kokkelman' dan zou ik zijn manier van werken kunnen billijken, maar de titel suggereert nu dat de mening van 'het volk' gevraagd wordt.
Maar het volk moet natuurlijk niet tegensputteren.
Tipje:
Luisteren, meneer Kokkelman, uit laten praten. U bent niet de advocaat van de duivel voor de inbellers. Anders hiermee stoppen en weer gewoon onderzoeksjounalistiek gaan doen en dan discussieren met gelijkwaardige tegenstanders.
Dat gaat meestal wel aardig.

donderdag 26 januari 2017

LUZAC

Bij het Luzaccollege kun je steeds meer diploma's halen op een zeer sympathieke manier, want daar hebben ze aandacht voor elke leerling/student, daar hebben ze kleine klassen/groepen en daar hebben ze goede leerkrachten. Op deze drie peilers stutten zij hun fantastische onderwijs en je vraagt je natuurlijk meteen af waarom andere onderwijsinstellingen zo stom zijn die ook niet zo te doen. Dat is toch de manier om het onderwijs in ons mooie land nog verder op te stoten in de vaart der volkeren?
Ben ik nu zo slim of zijn zij zo dom, om maar eens een trainer met gezond verstand te citeren.
Iedereen die in het onderwijs werkt, weet toch dat je meer en betere resultaten behaalt als je kleinere klassen hebt waar goede leerkrachten voldoende aandacht aan elke leerlingen kunnen geven.
Waarom gebeurt dit dan niet?
Bij het Luzaccollege zijn ze zo slim om de vierde peiler waarop hun systeem berust, bewust niet  te vermelden.
Dat zijn de minimaal 20.000 eurootjes die je per jaar moet betalen om aan hun fantastische onderwijs te mogen deelnemen. Voor sommigen heb je het bij dit soort bedragen over pinda's, maar voor de meesten praten we over onoverbrugbare bedragen. Het lijkt mij dat instituten als het Luzaccollege profiteren van de kloof tussen rijk en arm die in onze samenleving steeds duidelijker wordt. Maar het kan allemaal want 'we" laten steeds meer over aan de markt waar alles wordt opgelost, toch?
Ik heb nog nooit een minister van onderwijs gehoord die aangaf hoe groot een klas maximaal mocht zijn en die zei dat de kwaliteitseisen voor leerkrachten drastisch verhoogd moeten worden. Dat kost namelijk nogal wat centjes.
Jammer.

dinsdag 24 januari 2017

NORMAAL 2

Het kan altijd beter; gisteren deed ik mijn best de onzin van Mark Rutte te weerleggen. Later bleek dat Micha Wertheim dat vele malen beter gedaan had (was wel te verwachten). Daarom hieronder zijn prachtige stuk. (zonder dat ik hem dat gevraagd heb)
Genieten dus.


Aan Bijna Alle Nederlanders,
Er is iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar dat we de stemming in dit land laten bepalen door een oud-partijgenoot van mij die het beter doet in de peilingen dan ik? Een man die alles waar we als Nederland zo hard voor gewerkt hebben – zoals vrijheid, rechtsgelijkheid en niet te vergeten het feit dat ons land door dijken bewaakt wordt tegen de zee –, ondergeschikt lijkt te maken aan zijn angst voor de Islam? Hoe kan het toch dat we het hele politieke debat laten bepalen door een man, zelf kind van migranten, die ons het gevoel heeft gegeven dat immigratie het grootste probleem is voor Nederland? Die er voor gezorgd heeft dat veel mensen het verschil tussen immigrant, vluchteling en crimineel niet meer weten?
Verreweg de meesten van jullie zijn van goede wil. Jullie werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Het kan natuurlijk altijd beter gaan met een land, maar in de hele wereld zijn er maar weinig landen waar het welvaartspeil zo hoog is als hier. Weinig landen waar de gezondheidszorg zo goed geregeld is, weinig landen waar je zo veilig bent op straat. Natuurlijk zijn er altijd groepjes die op straat de boel verzieken. Maar waarom denken we toch dat dat iets nieuws is?
Ik kan natuurlijk niet spreken voor de jongens die conducteurs bespugen. Die zijn er altijd geweest, en die zullen er altijd zijn. Wie denkt dat dat niet zo is heeft een slecht geheugen. Denk maar eens aan de gewone Nederlanders die spuugden op de Joden die werden gedeporteerd. De grootste krant van dit land had er minder dan een generatie geleden geen probleem mee om die andere gewone Nederlanders uit te maken voor ongedierte. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Zowel de mensen die afgevoerd werden als de mensen die meehielpen waren ‘gewone Nederlanders’ die zich van geen kwaad bewust waren. Ieder jaar sta ik plechtig bij de 4 mei-herdenking en knik ik instemmend als er gezegd wordt dat we dat niet mogen vergeten. Maar God behoede diegene die die geschiedenis op andere dagen van het jaar niet kan vergeten.
We denken dat alleen moslims de boel verzieken. Ik zal dat zelf nooit zo zeggen, maar ik insinueer het graag. Gelukkig zijn er altijd moslims te vinden die dat beeld van onverdraagzaamheid willen bevestigen. Maar loop als vrouw eens een paar dagen met een hoofddoek rond en je weet dat niet alleen moslims hun speeksel niet in hun mond kunnen houden. Daarover zwijg ik.
Waarom doe ik dan mee aan die bangmakerij, zult u vragen. Waarom voel ik mij als premier van dit land niet geroepen om leiderschap te tonen en te vertellen wat de andere problemen zijn in dit land? Waarom plaats ik in landelijke kranten een paginagrote advertentie waarin ik juist meedoe aan het beeld dat mijn oud-partijgenoot schept?
Omdat dat tegenwoordig normaal is in dit land. En wie stemmen wil winnen, moet zo normaal mogelijk zijn.
Neem  die conducteurs die bespuugd worden. Een verschrikkelijke situatie. Ik suggereerde in de krant dat vooral migranten dat doen, maar wie wel eens in een trein vol autochtone voetbalsupporters heeft gezeten, weet heel goed dat het niet zo simpel is. Een weldenkende conducteur laat zich niet eens zien als er is gevoetbald. Mijn partij wil een kleine overheid. Dat betekent dat we vinden dat openbaar vervoer zo veel mogelijk iets van de vrije markt moet zijn. Gevolg is dat niet de overheid maar de vervoersbedrijven nu verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun personeel. Dat dat zich minder veilig voelt komt deels dus door mijn eigen beleid. Als ik dat eerlijk zou vertellen, zou mij dat kiezers kosten. Niet dat een staatsbedrijf nou alle problemen op zou lossen. De realiteit is dat veel problemen niet opgelost kunnen worden. Maar in plaats van de te hoge verwachtingen van kiezers te temperen, ga ik mee in de suggestie van mijn oud-partijgenoot dat voor ieder probleem een simpele oplossing is.
In Nederland is het normaal dat je elkaar de hand schudt en gelijk behandelt. Toch koos ik er vandaag in een paginagrote advertentie voor om een onderscheid te maken tussen verschillende groepen Nederlanders. Ik doe dus mee aan de polarisatie die mijn oud-partijgenoot zo veel stemmen oplevert. Deels omdat ik graag wat van zijn kiezers wil hebben. Maar deels ook omdat hem tegenspreken te veel gaten bloot zou leggen in mijn eigen verkiezingsprogramma. Voor mijn partij is het opwarmen van de aarde en het onder water lopen van Nederland namelijk ook geen speerpunt. Mijn partij gelooft ondanks de  financiële crisis nog steeds dat grote banken met rust gelaten moet worden. Daarom doen we ook mee met het cynisme tegen Europa. Europa, dat misschien het enige, zij het niet perfecte, instrument is om een tweede bankencrisis te voorkomen, om een vuist te maken tegen Rusland en om met China en Amerika te onderhandelen over klimaatbeheersing.
Het eerlijke verhaal is dat veel problemen zich niet makkelijk laten oplossen. Solidariteit is een vies woord geworden. Terwijl je samen nu eenmaal meer bereikt dan alleen. Dat is ironisch genoeg de reden dat ik jullie stem wil. Mijn oud-partijgenoot twittert graag, en zijn grote homofobe held in het Witte Huis ook. Ik ga tekeer tegen homofobie als die van moslims komt, maar houd mijn mond als die uit het Witte Huis komt. De meesten Nederlanders snappen dat de wereld gecompliceerd is. Maar ik dans liever naar de pijpen van Nederlanders die dat niet willen snappen en die echt geloven dat gewone Nederlanders nooit slechte dingen doen. Omdat ik denk dat dat de enige manier is om de verkiezingen te winnen, en ook omdat ik me persoonlijk weinig zorgen maak over de gevolgen van die strategie. Van oudsher behoor ik tot de mensen die de dans wel ontspringen als de boel uit de hand loopt. Die strategie van meesurfen op xenofobe volkswoede is inmiddels allang niet meer controversieel. En daarom noemen we het bij de VVD: normaal doen.
Het klopt dat ik niet lang geleden verklaard heb dat de VVD nooit met de PVV samen zal regeren. Maar maakt u zich geen zorgen of illusies. Vier jaar geleden beloofde ik dat er geen extra geld naar de Grieken zou gaan, en niemand lijkt zich te herinneren wat ik met die belofte heb gedaan. Mijn woord is in verkiezingstijd niets waard.
Er was dat jaar één politicus die met een ‘eerlijk verhaal’ toegaf dat hij geen garantie kon geven dat er geen geld naar Griekenland zou gaan. Die heb ik toen met mijn woord verslagen. En waar is Diederik Samsom nu? Precies. En zijn partij doet het al niet veel beter. Kortom, wie eerlijk is kan beter iets anders gaan doen met zijn of haar leven.
Dat alles maakt Nederland tot een ontzettend gaaf land. Ik zou nergens anders willen wonen. U wel?

maandag 23 januari 2017

NORMAAL

Vandaag lanceerde de VVD-premier een strijdkreet voor de verkiezingscampagne van zijn partij. Het wonderlijke is dat deze kreet naadloos past op de beweging van zijn grootste concurent, de neppartij van de nepblonde.
DOE NORMAAL OF GA WEG.
Dit roept natuurlijk meteen onoplosbare vragen op voor weldenkende mensen maar niet voor de slippendragen van onze premier, Halbe Zijlstra, die weet ook wat iedereen normaal vindt.
Ik heb ook zo mijn vragen.
Is het normaal om:
Je kop en de rest van je lijf vol te tatoeëren en met een grote motor door de stad te rijden, lak te hebben aan alles en iedereen en veel mensen angst aan te jagen?
Met een grote groep naar een voetbalwedstrijd gaan en daar wat sloopwerk verrichten aan meubulair, voertuigen en personen?
Niet meer voor jezelf te kunnen zorgen?
Niet voldoende geld te verdienen om je gezin te kunnen onderhouden?
In Allah te geloven?
In God te geloven?
Je kind niet te laten inenten?
Je kind niet naar school te sturen?

Zo kun je honderden vragen bedenken over wat normaal of niet normaal is.
Uit mijn bijbaan als psycho therapeut heb ik een zeer duidelijk beeld overgehouden over wat 'men' normaal vindt. Als iemand roept:"Doe normaal!!", dan wordt bedoeld DOE ALS IK. En als je daar verder over nadenkt dan is de kreet van onze premier zeer nadelig voor zijn partij. Het land zal leeglopen van alle mensen die volgens hem niet normaal doen en dus beter kunnen vertrekken.
Heel duidelijk hoe leeg het begrip normaal is, bleek wel tijdens het befaamde debat in de Tweede Kamer: "Doe normaal man", "Doe zelf normaal".

Ja maar, de premier bedoelde natuurlijk die buitenlanders die onze normen niet willen accepteren, hoor je als verdediging.
Maar toen onze blonde dwaas een zaaltje liet scanderen "Minder, minder, minder" vergat die daar ook bij te vertellen dat het om criminelen ging en werd er terecht een proces tegen hem aangespannen.
Lieve mensen, neem het zekere voor het onzekere:
DOE NORMAAL DOE ALS IK.