Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 juli 2014

SELECTIEF VERGETEN

Het verdriet is immens.
De verontwaardiging is hevig.
De vraag waarom dit gebeurde, blijft onbeantwoord.
Wie deed dit?

Politici, bekende Nederlandser, onbekende Nederlanders, iedereen heeft een mening.
Ik ook.
We wijzen al een bepaalde kant op.

Toch ook even onderstaand bericht lezen.

En dat Iraanse vliegtuig dan

In het commentaar Wie straft de dader en hoe dan? in NRC van 22 juli, wordt terloops gemeld dat Iran naar het Internationaal Gerechtshof stapte na het verlies van een passagierstoestel in 1988 door een Amerikaanse raket. Iets meer informatie over dat incident is zeker op zijn plaats.
De Amerikaanse kruiser USS Vincennes vuurde twee raketten af op het Iraanse passagierstoestel Iran Air 655. Bij de crash kwamen alle 290 passagiers, waaronder 66 kinderen, om het leven. Iran verloor 254 landgenoten. Amerika's reactie toen staat in schril contrast met de aanvallen op Poetin na de crash van vlucht MH17.
Ronald Reagan sprak slechts spijt uit over het verlies van mensenlevens, maar weigerde verontschuldigingen en de verantwoordelijkheid; er was geen fout gemaakt. Er volgde ook geen enkele internationale veroordeling. En nog erger, de lucht-verdedigingsco√∂rdinator Lustig kreeg de Navy's Commendation Medal for Heroic Achievements.
Daarnaast kregen alle manschappen van de Vincennes een lintje. Hoe durven de Amerikanen nu zo hoog van de toren te blazen, voordat de feiten duidelijk zijn?
Ko Ruijter MAARSSEN