Totaal aantal pageviews

donderdag 2 januari 2014

EXIT POLEN

Januari 2014.
Het is zover, de invasie van vreemdelingen (Bulgaren en Roemenen) is begonnen. Nederlandse commando's, mariniers en de stoottroepen staan machteloos, zij moeten die stromen doorlaten.
Europa! Brussel heeft besloten.
Op Twitter, dat door velen al bijna is afgeschreven, kun je toch veel aardigs vinden, mits je de juiste personen volgt, bijvoorbeeld dit beeld van de invasie:
DE BULGAREN KOMEN

Het is maar goed ook dat de Bulgaren komen want de Polen zijn al min of meer afgeschreven. De reden is, zo hoorde ik een boer uit het Westland  zeggen, dat zij steeds meer op Nederlanders gaan lijken, ze wonen hier, hun kinderen gaan hier naar school, zij moeten ook wel eens naar de tandarts, kortom langer doorwerken dan afgesproken is niet meer zo vanzelfsprekend. Ook merken die Polen dat het leven hier toch ook wel wat duurder voor ze wordt als ze in een redelijk huisje willen wonen en niet meer met 8 man op een kamertje.
Maar, de heer zij geloofd en geprezen, de Bulgaren zijn nog wel bereid om onder mensonterende omstandigheden en voor een laag loontje lang en zonder zeuren over te werken. Dan verdien je tenslotte toch nog wat en bovendien is het in hun eigen land nog veel beroerder. 
De boer die dit alles vertelde was er dolgelukkig mee. Er waren nog arme mensen in Europa te vinden die onder omstandigheden, die al 50 jaar geleden door werknemers fel werden bestreden, wilden werken. Bij hem en zijn vrienden kunnen de Bulgaren terecht.
Ik vraag mij nu dus wel af wie er nu verantwoordelijk is voor de instroom van mensen  die hier hun geluk komen zoeken. Ik vraag mij ook af wie er gaat opdraaien van de bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld fatsoenlijke huisvesting, scholing, zorg enz. voor deze mensen. Ik denk dat die afgewenteld  worden op de rest van de samenleving. Kort samengevat, de winsten van de instroom voor enkelen, de kosten voor de rest. Ik geloof dat dit neoliberalisme heet.
Maar ik ben heel gelukkig met onze mooie, Bulgaarse mondhygiƫniste die sinds kort bij onze Duitse tandarts werkt. Gezien de rekening verdient zij een aardig inkomen.
En zo hoort het.