Totaal aantal pageviews

woensdag 4 december 2013

DE ROY VAN Z. EN DE AIVD (ex BVD)

Niks nieuws onder de zon. De geheime dienst van Nederland houdt iedereen in de gaten dus ook aanstaande echtgenoten van de koninklijke familie. Al dan niet op verzoek van leden van het koninklijk huis.
Het verbaast me dat er mensen zijn die denken dat dit niet zou gebeuren.
Hieronder een verhaaltje uit 1968.
Ik voldeed in die tijd mijn dienstplicht en was in opleiding voor personeelsadministrateur , opgekomen in Kampen om te leren typen en daarna naar Middelburg in de  zomer van '68.
Mijn verloofde ging die zomer met een vriendin op vakantie naar Roemenië en ik deed een verzoek aan mijn commandant om de zaterdag van vertrek iets eerder te mogen afreizen om haar uit te zwaaien op Schiphol. Dat verzoek werd afgewezen maar op de maandag na dat weekend werd ik achter de ponsmachine vandaan gehaald om mij te melden bij de leiding en werd ik ondervraagd door iemand uit Den Haag van Binnenlandse Zaken.
Wat ging mijn verloofde doen in Roemenië?
Was zij daar al eerder geweest?
Wanneer kwam zij weer terug?
Wie ging er met haar mee?
Enz.
Uiterst belangrijke vragen in tijden van de Koude Oorlog, maar wat nog veel interessanter was, was het feit dat de betreffende ambtenaar alles van mijn schoonfamilie en mijn eigen familie wist.
Liegen tegen hem had geen zin, begrijp je?
Het resulteerde allemaal in niks en ik geloof dat een en ander mijn carriere niet geschaad heeft hoewel ik na mijn opleiding niet in Gouda op de personeelsadministratie terecht ben gekomen maar dat ik bij de Stoottroepen in Ermelo mijn tijd moest opvullen. Regelmatig ging ik met de troepen mee naar de Duitse heidevelden om ons land te vrijwaren van de Russen en de maten te voorzien van goedkope sigaretten en drank door middel van belastingvrije inkoop. Mooi werk, wat gelukkig niet te lang duurde,
Zo werkt de democratie dus. Als de BVD al zoveel moeite doet om een eenvoudig, dienstplichtig soldaat  op deze manier te controleren dan moet je niet gek opkijken van het akkevietje met De Roy.
In tegenstelling tot Edwin de Roy en zijn Margarieta heeft de invloed van de BVD ons huwelijk geen schade gedaan.
Wij zijn nog steeds bij elkaar, vandaag precies 52 jaar na onze eerste kus.

dinsdag 3 december 2013

KAPERS

Opwinding in ons land.
"De Molukse gemeenschap"  eist een nader onderzoek over de dood van de treinkapers. Of de hele gemeenschap daar achter staat weet ik niet, want tot nu toe hoor ik alleen mensen op de radio die nauw betrokken zijn bij de kapers. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het verschrikkelijk vindt als een naaste van je om het leven komt door grof geweld dat bewust is aangericht.
Maar het moet toch duidelijk zijn dat de regering de plicht heeft haar burgers te bevrijden als die gegijzeld en met de dood bedreigd worden.
Wie overgaat tot gijzeling om zijn problemen op te lossen, kiest in mijn ogen voor de meest laffe methode. Mensen die volkomen onschuldig zijn aan jouw probleem misbruiken om eisen af te dwingen, is volkomen onacceptabel is een samenleving als de onze. Dat de Molukse gemeenschap belazerd is door de Nederlandse regering en verkeerd is behandeld, daar konden die treinreizigers niets aan doen als privé persoon.
Dat geweld te verwachten was, was voor iedereen duidelijk. Bij de vorige treinkaping werd een volkomen onschuldig en willekeurig gekozen man doodgeschoten, dus je moest wel heel erg naïef zijn om te denken dat het wel goed zou komen na  ruim twee weken gijzeling.
De mensen die nu pleiten voor een parlementair onderzoek en denken dat daarmee de waarheid boven water komt, zijn net zo naïef.
Niemand zal toegeven het bevel tot executie van de kapers in de trein te hebben gegeven.