Totaal aantal pageviews

woensdag 19 februari 2014

dinsdag 18 februari 2014

BANG

Erg bang uitgevallen ben ik niet. Zonder enig angstgevoel loop ik 's avonds laat nog over straat zonder dat ik denk dan er achter een struik of geparkeerde auto een kwaadwillend figuur tevoorschijn zal springen om mij te beroven. Hoewel in de media allerlei mensen aan het woord komen die vervelende zaken meegemaakt hebben, schat ik de kans dat mij iets overkomt laag in. Het gaat om de wet van de grote getallen. Het is alleen heel naar als jou iets overkomt maar de kans dat dat gebeurt is heel erg klein. Ik laat mij dus niet leiden door het aangepraatte 'gevoel van onveiligheid' dat mijn doen en laten zou moeten bepalen. We hebben zelfs een ministerie van veiligheid met een opperhoofd dat graag inspeelt op dat gevoel terwijl hij veel beter zijn aandacht zou kunnen richten op het tweede deel van de naam van zijn ministerie: justitie
Het recht lijkt op dit moment in het gedrang te komen in onze samenleving. Vooral als het gaat om gevoelige zaken zoals op dit moment de pedofiel, de kinderlokker die er voor zorgt dat de meest bizarre opmerkingen in de media doordringen.
Wij leven in een rechtsstaat en dat betekent dat een onafhankelijke rechter zaken beoordeelt, straffen uitdeelt en dat een veroordeelde na zijn straftijd terug kan in de samenleving. Lijkt mij allemaal glashelder.
Maar dit geldt kennelijk niet voor veroordeelde pedofielen die hun straf hebben uitgezeten, dat is een aparte categorie, die moeten na hun straf naar een 'onbewoonbaar' (!) eiland, een leegstaand klooster of iets dergelijks.
In Amerika hebben ze kaarten waarop staat waar pedofielen wonen, zodat de buurt weet wat er zou kunnen gebeuren en dat de verdachte van een kindermisbruik voorval makkelijk te lokaliseren is en klaar is om gelyncht te worden. Geen kosten voor een rechtszaak.
 Maar ze hebben daar geen kaarten waarop te zien is waar mensen wonen die een arsenaal aan vuurwapens in huis hebben. Typisch.
Ook in Nederland zijn er mensen die wel willen weten waar vrijgekomen pedofielen wonen om ze daar weg te kunnen jagen. Maar of die mensen ook willen weten waar vrijgekomen moordenaars, mensenhandelaren, fraudeplegers, autodieven, drugshandelaren enz. enz. wonen, is kennelijk niet aan de orde, terwijl een vrijgekomen zedendelinquent nog jarenlang nauwkeurig wordt gevolgd en begeleid.
De vraag waar potentiële pedofielen, moordenaars, drugshandelaren enz. wonen, wordt al helemaal niet gesteld want die is  niet te beantwoorden maar wel interessant.
Nee wegjagen, opruimen, chemisch castreren, ophangen dat is de oplossing en als de rechter het niet doet dan zorgen we er zelf wel voor. Dat zijn de kreten die je hoort als 'de mensen' of 'het volk' het woord krijgt. Volk dat voorzien is van een ruime hoeveelheid tatoeages, stevige blote armen, vette nekken en kleine hersenpannen en dat voorzien wordt van ideeën  door populisten.

Daar ben ik nou bang voor.