Totaal aantal pageviews

maandag 11 februari 2013

GOD BEWAAR ME!!!

Ik zal toch geen PVV-er zijn geworden omdat zij nu een idee lanceren waar ik twintig jaar geleden al voor pleitte om dat in te voeren.
Veel scholen hebben last van leerlingen die zich niet weten aan te passen aan de regels van de school, of die dat niet willen.
Aan die leerlingen wordt zeer veel aandacht, tijd en moeite besteed. Op vergaderingen over leerlingen komen zij steevast aan bod en slurpen een groot deel van de beschikbare tijd op. Er wordt een behandelplan opgesteld, ouders worden benaderd door de mentor, er komen vervolggesprekken enz. enz.
Dat is allemaal niet erg want een school is er voor om jonge mensen klaar te maken voor de samenleving en in die samenleving bevat ook wat minder aangepaste figuren. Uit eigen ervaring weet ik dat zo'n 10% van de schoolbevolking min of meer problematisch is maar dat aan die groep 90% van de beschikbare hulpverlening besteed wordt. Heel vaak gaat dat goed maar er blijft een deel over wat door een "gewone" school niet meer te behandelen is en die moet je als school kunnen verwijderen. Vaak hebben scholen een onderlinge afspraak om elkaars probleem gevallen over te nemen omdat een leerling soms een nieuwe kans verdient in een andere omgeving. Allemaal prima, maar er zijn grenzen en als die bereikt zijn, moet een moeilijke leerling verwijderd kunnen worden. Over de vraag wat een moeilijke leerling is, hoeven we niet lang na te denken. Als de school een leerling niet meer aankan, moet die leerling weg, de school maakt dat dus uit. Net als bij het betaald voetbal, als ploeg en trainer niet functioneren, gaat de trainer weg. Groep blijft, individu weg.
Op deze manier krijgt de school meer tijd en ruimte voor de reguliere leerling. Het is belangrijk om slecht functionerende leerlingen op een hoger niveau te brengen maar het is minstens zo belangrijk om goed functionerende leerlingen op een beter niveau te brengen en daar krijgen ze de tijd voor als de niet functionerende leerling elders geholpen wordt. Daar hebben de gemeenten een afdeling leerplicht voor om dat te regelen.


Geen opmerkingen: